Scriitorul Ștefan Mitroi susține că avem destule librării, dar parcă cititori sunt din ce în ce mai puțini.
"Cărţile nu pot exista fără cititori. La fel şi librăriile", susține scriitorul Ștefan Mitroi care îi îndeamnă pe români să se întoarcă la carte și să citească mai mult.
"Bucureștiul e un oraș fericit, măcar din punctul ăsta de vedere. Are încă destul e librării. Mă tem că nu are destui locuitori dornici să intre mai des în librării și cer care intră să și cumpere câte o carte, autori români în special. Îmi aduc aminte de o călătorie în Kosovo de acum vreo 12 ani. Stăteam pe o stradă comercială unde erau trei reparatori de pantofi, trei frizerii, doi care făcea cafea, venea unul și vindea ziare și l-am întrebat pe albanezul la care stăteam în gazdă: " Da de ce nu puteți să vă faceți voi singuri cafeaua sau ăia de le frizerie nu îți pot face o cafea"? Venea ăla de la cafenea și aducea cafelele pe tavă. Și el a zis: "Sigur că putem, dar trebuie să ne ținem unii pe alții". Cred că e valabil și pentru noi.
Cărțile nu pot exista fără cititori, la fel și librăriile. Ar trebui să ne întoarcem la carte. Să învățăm, că avem ce învăța din ele nu doar când suntem la școală. Trebuie să învățăm cât trăim. Din când în când o carte ne scoate din lumea asta de multe ori mizerabilă în care trăim, Ne duce spre o altă lume, poate un pic mai frumoasă și chiar ne propune să o facem noi înșine mai frumoasă pentru că orice carte este o lume deschisă. Chiar dacă ea are un final, tu, cititorul ai voi să adaugi la ea ce vrei sau să ți-o imaginezi altfel, sau să scrii tu o altfel de carte în mintea ta, nu neapărat să o și publici." , a spus scriitorul Ștefan Mitroi în interviurile DC NEWS.
Mulți tineri preferă să vadă un film, mai degrabă decât să citească o carte. "Nu îți dă atâta libertate", spune scriitorul Ștefan Mitroi.
"Filmul nu îți dă atâta libertate ca o carte pentru că imaginile curg. Filmul presupune un efort de participare mai mic decât cartea, care îți dă răgazul să stai rezemat de o frază, de o propoziție, de un cuvânt, să-i mesteci înțelesul, să cunoști îndeaproape personajele, să intri în viața lor, să îți imaginezi cum ai fi făcut tu, să rescrii aproape la fiecare pagină în mintea ta cartea respectivă. Filmul nu îți dă acest timp. Curgem curgem curge, te ia cu el, te duce.", a conchis scriitorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu