ATAC CHARLIE HEBDO. Ştefan Popa Popa’s: Wolinski şi Cabu au picat de fraieri în acest atac

Ştefan Popa Popa's, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti din lume, a pierdut patru prieteni în atacul armat de ieri de la sediul redacţiei revistei franceze de satiră Charlie Hebdo. Șocat de cele întâmplate, artistul român, subliind că și în această lume, a caricaturii, autorii trebuie să aibă o limită proprie a bunului-simţ, apreciază că Wolinski şi Cabu "au picat de fraieri în acest atentat", întrucât ei nu făcut niciodată caricaturi cu Mohamed.

Timişoreanul a relatat pentru Adevărul că l-a cunoscut pe Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei din Paris, şi era prieten cu cei trei renumiţi caricaturişti ai ziarului, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski), toţi ucişi în atacul terorist de la Paris, de miercuri.

„Este o mare pierdere pentru caricatura mondială. Ce se poate spune? E o tragedie. Mi-au omorât nişte prieteni. Discutam cu ei la telefon, am fost legaţi prin preocupările noastre şi prin ce făcem. Sunt foarte multe amintiri, dar şocul e prea mare ca să mă gândesc acum la momente vesele. Te doare sufletul...", a spus, mâhnit, Ştefan Popa Popa's.

Imagini cu redacția Charlie Hebdo, după masacru - FOTO

În plus, caricaturistul român a făcut o declarație dureroasă, în legătură cu doi dintre prietenii săi: „Wolinski şi Cabu nu au făcut niciodată caricaturi cu Mohamed. Nu făceau blasfemii de genul acesta. Ei nu au depăşit niciodată limitele. Din păcate, ei au picat de fraieri în acest atentat. Amândoi erau pensionari, dar s-au aflat la acea şedinţă de redacţie. Şi-au continuat activitatea la ziar. Ceilalţi mai întreceau măsura bunului-simţ", a apreciat Popa's.

Popa's, primul sfat pentru studenții săi: Lăsați deoparte sexul şi religia în caricatură!

Referitor la evenimentele din Franţa, timișoreanul afirmă că trebuie semnalate două aspecte. „Unul este faptul că poţi să mergi cu caricatura până la o anumită limită, în aşa fel încât să nu îl deranjez pe cel din altă religie. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că cel vizat trebuie să ajungă să omoare oameni pentru că se simte jignit", a mai spus Popa's.

De asemenea, artistul bănățean consideră că sexul și religia sunt teme care nu ar trebui abordate în caricatură.  

„Toţi caricaturiştii începători au ca teme sexul şi miştoul faţă religie. Astea sunt caricaturile primitive, cum le numesc eu. Mergi până la o anumită limită. Orice caricaturist care se respectă merge în lucrările sale până la o limită a bunului-simţ, iar fiecare îşi cunoaşte această limită. Ce este bun-simţ pentru mine e posibil să nu fie şi pentru altul. Eu, la Academia mea, chiar de la prima întâlnire le spun studenţilor să lase deoparte sexul şi religia în caricatură. Se pot aborda atâtea şi atâtea teme. Dacă eşti bun şi ai har, poţi să faci caricatură şi cu alte subiecte", a mai explicat Popa's.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel