Poliția israeliană l-a reținut, luni, pe miliardarul Beny Steinmetz pentru a-l interoga în cadrul unei anchete referitoare la o fraudă de câteva milioane de dolari, a declarat o sursă aflată la curent cu acest dosar, citată de Reuters.
Ancheta privind BSGR, care a început în Guineea, în 2008, a analizat retroactiv alocarea drepturilor miniere la depozitul Simandou, unde sunt cele mai mari rezerve de minereu de fier neexploatat, potrivit haaretz.com.
Conform sursei citate, "BSGR a negat acuzațiile aduse și a contrazis, în decembrie, faptul că Guineea a încercat în mod ilegal să preia drepturile de exploatare minieră.
În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomandă anularea a două concesii de minereuri de fier alocate BSGR pe motiv că au fost obținute prin mijloace corupte. BSGR a negat acuzațiile de corupție, spunând că va recurge la mediere.
În aprilie 2017, aparent nepărând disperat de recâștigarea drepturilor miniere, BSGR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros - sfătuitorul guineenilor - pentru că ar fi înlăturat afacerea minieră prin manipularea guvernului Guineei. Au fost solicitate daune de 10 miliarde de dolari.
Soros a fabricat denigrări privind BSGR, a afirmat compania, scriind, „Soros a fost motivat doar de răutate, deoarece nu avea niciun interes economic în Guineea". Reprezentanții lui Soros au spus că afirmația a fost frivolă și „o încercare disperată de PR, menită să înlăture atenția de la problemele legale din BSGR în diferite jurisdicții".
Medierea privind Simandou a început în luna mai. BSGR a susținut că rivalul său, gigantul brazilian Rio Tinto, a acționat ilegal atunci când a obținut drepturi de exploatare minieră în Simandou, în 1997, acţionând în mod deliberat lent pentru a împiedica potențialii rivali. „Cu cât bloca mai mult extracția în Guineea, cu atât mai mult Rio ar fi putut impune prețuri mai mari pentru mineritul pe care-l făcea în restul lumii", a declarat James Libson de la Mishcon de Reya, ce acționa pentru BSGR, potrivit Telegraph. Steinmetz însuși a mărturisit mediatorilor prin videoconferință.
Între timp, la sfârșitul lunii iulie, Marea Britanie a anunțat că Biroul pentru Fraude majore a deschis o investigație privind tranzacțiile Rio Tinto în Guineea, menționând că, în noiembrie 2016, compania a concediat doi directori pentru corupție."
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu