Copacul lui Arsenie Boca, aflat în curtea liceului din Brad, acolo unde a învățat Sfântul Ardealului, s-a prăbușit.
Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit după aproape un secol. Copacul din curtea liceului din Brad, unde a studiat cel supranumit sfântul Ardealului, începuse să se usuce de câțiva ani.
Autorităţile locale vor să îi dea lemnului o nouă întrebuinţare, care să amintească de călugărul Arsenie Boca. Adică să construiască două troițe, pe care să le amplaseze la Mănăstirea Prislop şi în curtea liceului, pe locul unde a fost stejarul. Copacul a fost plantat acum aproape un secol, chiar de Arsenie Boca, la absolvirea liceului, ca şef de promoţie.
Stejarul a fost plantat în 1929 chiar de Arsenie Boca, pe numele său real Boca Zian. Povestea plantării a fost relatată de preotul Boldor.
"Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român. Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: "Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul". M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului”, relata preotul Boldor," potrivit adevărul.ro.
Sfântul Ardealului devine tot mai popular în România. Sute de mii de pelerini merg anual la mănăstirea Prislop, iar bunurile semnate sau care i-a aparținut valorează din ce în ce mai mult.
Icoana pe glajă "Maica Domnului Îndurerată", semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată, miercuri seară, pentru 17.000 de euro la Licitaţia de Crăciun - Artă Sacră organizată de Artmark.
Apariţia pe piaţa de artă a unei astfel de piese este o raritate absolută. Preţul de pornire al icoanei a fost de 350 de euro.
Icoana, realizată într-un atelier din Scheii Braşovului, este datată 25 august 1945 şi a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit "Stareţu"). Pe spatele icoanei de colecţie se regăseşte mesajul scris de Arsenie Boca: "Părintelui Ieronim Grovu ("Stareţu"). Dar de la credincioşii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit şi mai are", urmată de semnătura părintelui.
Potrivit Artmark, cu cinci ani înainte de a semna icoana, Arsenie Boca a declanşat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit "mişcarea de reînviere duhovnicească". Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta şi cel care a dus o corespondenţă cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News