Profesorul doctor Stelian Brezeanu, cel care a avizat una dintre cele cinci lucrări științifice scrise de George Copos în perioada de detenție și despre care un absolvent de istorie susține că are titlul identic cu cel al lucrării sale de master, neagă categoric varianta plagiatului, dar nu exclude total teoria ca fostul finanțator al Rapidului să fi fost ajutat din exterior.
Publicitate
George Copos a fost eliberat condiţionat în urmă cu doar o zi, din închisoare, după ce a executat o treime din pedeapsa rezultată în urma contopirii condamnărilor primite în dosarele Loteria I şi cel privind transferurile de jucători. Pe durata detenției, Copos a scris cinci "lucrări științifice", însă un absolvent de istorie, Cătălin Parfene, susţine că una dintre ele, publicată la Editura Niculescu, are titlul identic cu cel al lucrării sale de master, iar profesorul care a coordonat ambele teze este același, ceea ce dă naștere unor suspiciuni că ar exista un pagiat.
Legat de acest subiect, profesorul doctor Stelian Brezeanu, coordonatorul celor doi, a oferit pentru ProSport câteva explicații.
Întrebat în ce context numele său apare în media din România legat de lucrarea ştiinţifică a lui George Copos, publicată la Editura Niculescu, profesorul Brezeanu a precizat că i s-a cerut o opinie, drept pentru care a citit-o. Susținând și că nu era vorba de "teză de doctorat, profesorul Brezeanu a menționat și că decanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti, respectiv fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu a aprobat lucrarea.
"Eu mi-am dat acordul ca să fie tipărită. Încă o dată. E o lucrare onestă, cu literatură ştiinţifică medie, peste medie chiar", a spus profesorul Brezeanu.
Referitor la subiectul suspiciunii de plagiat, întrebat cum ar fi putut George Copos să intre în posesia tezei de masterat a studentului Parfene, profesorul universitar a replicat: Mă gândesc că în închisoare nu există cărţi atât de tehnice. Nu, nu. Cred că el a avut pe cineva, avocat, care a ţinut legătura. Altfel, nu avea cum. El a mers la facultate la mine şi a tras la xerox, a stat...probabil. Altfel, nu avea cum. Asta e logic. Nu ştiu dacă aşa a fost, dar altfel nu aveau cum să facă".
Omul care i-a îndrumat atât pe Cătălin Parfene, cât şi pe George Copos în redactarea lucrărilor despre alianţele şi politicile matrimoniale ale prinţilor români din secolele XIV-XVI, este convins însă că nu este vorba aici de niciun plagiat: "Aşa ceva este imposibil. V-am explicat tehnic. (...) Dar el cita. Era onest, nu era ca Ponta, plagiator. Înţelegeţi!?"
Profesorul Brezeanu a respins, totodată, și suspiciunile că el ar fi scris lucrarea "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", iar George Copos și-ar fi trecut doar numele la final. "Ştiu limpede treaba asta. Treaba mai delicată este cum şi-a procurat el copiile de pe documente ca să le poată folosi la răcoare", a continuat profesorul universitar, precizând și că George Copos este "e capabil de un efort intelectual. În fine, nu sunt sigur de faptul că a lucrat şi că e opera lui exclusivă. Probabil l-a ajutat cineva din interior".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu