Stelian Ion: Agendă comună Guvern-sistem judiciar-Parlament de punere în prim-plan a 'reacţiei severe' a statului împotriva corupţiei

Stelian Ion: Agendă comună Guvern-sistem judiciar-Parlament de punere în prim-plan a 'reacţiei severe' a statului împotriva corupţiei
Stelian Ion: Agendă comună Guvern-sistem judiciar-Parlament de punere în prim-plan a 'reacţiei severe' a statului împotriva corupţiei

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, miercuri, că se lucrează la o agendă comună Guvern - sistem judiciar - Parlament care să pună în prim-plan 'reacţia severă' a statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei.

Afirmaţiile au fost făcute la dezbaterea publică organizată de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în parteneriat cu Asociaţia Expert Forum. 'Lucrăm la o agendă comună Guvern - sistem judiciar - şi (pentru componenta legislativă) Parlament - care să pună în prim-plan reacţia severă a statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei.

Mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracţiunii, a urmăririi activelor dincolo de jurisdicţii naţionale, iar ANABI joacă un rol important în acest sens', a spus Stelian Ion, citat într-un comunicat al MJ.

Ministrul Justiţiei a reamintit obiectivele majore ale viitoarei politici publice privind urmărirea şi recuperarea efectivă a produsului infracţiunii prin măsuri de consolidare şi dezvoltare a ANABI (aflate în dezbatere publică):

creşterea gradului de identificare şi recuperare a produsului infracţiunii din jurisdicţii străine, consolidarea cadrului instituţional al ANABI, creşterea eficienţei măsurilor asiguratorii prin evaluarea permanentă a costurilor şi a caracterului proporţional şi operaţionalizarea Fondului Naţional pentru Prevenirea Criminalităţii.

Potrivit comunicatului, Stelian Ion a evidenţiat că majoritatea problemelor de sistem, dar şi de practică neunitară urmează a fi remediate prin soluţii de ordin legislativ şi administrativ.

Ministrul a spus că strategia în materia recuperării creanţelor provenite din infracţiuni şi a planului de acţiune aferent va fi transmisă spre aprobare Guvernului în luna iunie 2021, iar un proiect de modificare a Legii ANABI 318/2015, care va integra soluţiile propuse prin proiectul de politică publică, urmează a fi iniţiat în octombrie. La eveniment au participat reprezentanţi din cadrul Comisiei Europene, EUROPOL şi ai US Marshall Services - Statele Unite ale Americii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel