"Decizia de astăzi a Curții de Justiție a Uniunii Europene este o veste foarte bună pentru justiția din România", transmite Stelian Ion după ce CJUE a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este obligatoriu în toate elementele sale pentru România.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este obligatoriu în toate elementele sale pentru România, a anunţat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), confirmând astfel jurisprudenţa sa rezultată dintr-o hotărâre anterioară, potrivit unui comunicat al CJUE postat marţi pe site-ul instituţiei. În acest context, Stelian Ion, ministru al Justiţiei în guvernarea PNL - USR, a cerut demisia judecătorilor CCR care au pronunțat deciziile care încalcă dreptul UE.
"Această nouă decizie spune negru pe alb că judecătorii naționali pot să nu aplice o decizie a Curții Constituționale contrară dreptului Uniunii Europene, fără a se supune riscului de a fi cercetați disciplinar pentru acest lucru, ceea ce consolidează independenței judecătorilor.Decizia CJUE consfințește o regulă europeană care începuse să fie încălcată deja în Polonia, Ungaria și România: supremația dreptului Uniunii. Decizia reconfirmă că MCV este obligatoriu în toate elementele sale.Judecătorii români care au ajuns să fie cercetați disciplinar de Inspecția judiciară pentru că nu au aplicat decizii ale CCR care contravin dreptului UE au acum argumente juridice suplimentare că au avut dreptate și că cercetarea disciplinară este o formă de presiune pentru a ține sub control magistrații din România", susţine Stelian Ion, printr-un mesaj publicat pe Facebook.
"Decizia CJUE este o palmă dată și acelor judecători din cadrul CCR care cred că apartenența la UE vine fără nicio obligație și că pot da decizii contrare dreptului UE sau își pot încalca prerogativele servind interesele, uneori penale, ale politicienilor care i-au numit în funcție. Decizia mai arată că magistratii care au sesizat CJUE nu pot fi sancționați pentru acest motiv. Precizarea este importantă, având în vedere derapajele tot mai dese ale Inspecției Judiciare conduse de Lucian Netejoru, preferatul guvernului PSD, și ale Secției pentru judecători a CSM conduse de Bogdan Mateescu, discipolul judecătoarei Lia Savonea.
Ceea ce mai rezultă din această decizie este că garanțiile care ar trebui acordate magistraților nu sunt legate de desființarea SIIJ, ci de cercetarea disciplinară pentru ignorarea unor decizii aberante ale CCR sau ca represiune pentru sesizarea CJUE.Cu privire la SIIJ, Guvernul PSD-PNL-UDMR nu se mai poate ascunde în spatele CCR pentru a nu respecta hotărârea CJUE din 18 mai.
Chiar dacă vedem că s-au resuscitat în ultima vreme noi atacuri la DNA, și indirect în favoarea SIIJ, iar forțe retrograde pun umărul vârtos la planul de reinventare a SIIJ, această instituție odioasă trebuie desființată așa cum am propus, fără garanţii suplimentare pentru urmărirea penală, dar cu refacerea competenţelor parchetelor specializate", mai spune Stelian Ion.
"În afara acestui instrument foarte util aflat acum la îndemâna judecătorilor români, revine și legiuitorului sarcina de a corecta excesele legislative care știrbesc independența judecătorilor. Ca atare, vom depune un proiect legislativ de abrogare a art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, în baza căruia judecătorii au fost sancționați pentru încălcarea unor decizii CCR care sunt contrare dreptului Uniunii Europene. Dovezile clare cu privire la gravele derapaje ale CCR, tot mai dese în ultima perioadă, confirmate de jurisprudența CJUE, arată că instanța noastră de contencios constituțional este compromisă și se impune o reformă a acesteia din temelii.
De asemenea, judecătorii CCR care au pronunțat deciziile care încalcă dreptul UE ar trebui să demisioneze urgent!", afirmă Stelian Ion.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News