Sociologul Alfred Bulai a vorbit, pentru DCNews, despre culisele rupturii USR - PNL, considerând că scena politică a fost marcată de multă naivitate.
”Atenție! Chestiunea nevralgică (ce a condus la ruptura USR - PNL n.r.) era faptul că se dorea să existe control prezidențial al numirii procurorilor și domnul Stelian Ion s-a văzut în situația de a-i numi el. Atunci, i s-a părut un lucru foarte important.
A fost o naivitate. Să ne înțelegem, trebuie să fie o glumă dacă tu ajungi ministrul Justiției și chiar ai numit procurorii, să crezi că ai o protecție pe chestia asta. E o naivitate să crezi că tu controlezi sistemul. Procurorii sunt acolo ani și ani, ei schimbă politicieni, nu invers.
Președintele, ca structură prezidențială, e o structură cu multe servicii. Nu te cerți cu președinția! Repet, nu cu președintele, ci cu instituția în sine care controlează servicii și structuri din România.
Problema a fost că Stelian Ion a promis că schimbă legea, a fost în înțelegere asta, dar el a început numirea procurorilor înainte să o schimbe. De aia a apărut demiterea noaptea.” a spus sociologul Alfred Bulai, pentru DCNews, în emisiunea ”Nod în Papură” de sâmbătă.
Sociologul consideră că demiterea lui Stelian Ion a venit din comanda președintelui Klaus Iohannis, dar modalitatea în care s-a făcut a fost caracteristică lui Florin Cîțu.
”Partea amuzantă a lucrurilor este că PNL a reușit un lucru extraordinar: să se erodeze exact ca PSD în 2017” mai consideră Alfred Bulai, care explică: ”PSD a câștigat cu 40 și ceva la sută, aproape 50%, dar s-a erodat în două luni cât pentru doi ani. Cam același lucru a făcut și PNL. La finalul anului (n.r. 2021), Cîțu nu mai e premier”.
Jurnalistul Val Vâlcu a subliniat că nu mai e premier, dar a păstrat guvernarea. ”PNL rămâne partidul balama, fără de care nu poate guverna PSD.” este de părere Val Vâlcu, adăugând că ”PSD-ul o încasează”. Vezi de la minutul 14:00 de ce spune asta:
Anterior, în cadrul emisiunii, sociologul Alfred Bulai spunea: ”USR s-a supărat și a zis ”știi ceva, să dispară Cîțu”, în condițiile în care, dacă știai jocurile mari din România, era destul de aiurea să crezi că tu vei învinge așa. Nu era posibil. În politică, trebuie să pregătești mai multe scenarii, să te joci puțin. Există inflexibilitate și naivitate.” Vezi mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu