Stelian Ion (USR), ministrul Justiției, declarație controversată. Avocatul Winzer: Afirmația este extrem de gravă

Winzer
Winzer

Avocatul Cristian Winzer a reacționat după declarațiile controversate făcute de Stelian Ion, ministrul Justiției.

Ministrul Justiției, Stelian Ion (USR), a declarat miercuri, la Antena 3, că este important pentru imaginea justiției să nu reiasă o rată mare a achitărilor în dosarele instrumentate de procurorii DNA.

Avocatul Cristian Winzer a spus că este halucinantă această declarație. În rândurile de mai jos a explicat de ce.

”Ministrul justiției în guvernul PNL spune că ”e important să NU avem o rată mare a achitărilor. Ideea de bază este aceea ca anchetele să fie validate prin hotărâri, să se vadă că procurorii au făcut foarte bine urmărirea penală.”

Afirmația este extrem de gravă, atât în raport de conținut, cât și de calitatea celui care o face! În loc să genereze presiuni publice asupra judecătorilor, domnul ministru ar trebui să înțeleagă că ”ideea de bază” (adică SCOPUL procesului penal) este constatarea la timp și în mod complet a faptelor care constituie infracțiuni, astfel ca nicio persoană nevinovată să NU fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită, potrivit legii și vinovăției, într-un termen rezonabil! Deci NU ”validarea” anchetelor, NU condamnări ”la hectar”!

Deopotrivă, în loc să interfereze, indirect, în actul de înfăptuire a justiției (stabilind ”direcția” în soluționarea cauzelor penale), domnul Stelian Ion ar trebui să înțeleagă că OBLIGAȚIA procurorilor este de a asigura în dosarele pe care le instrumentează, pe bază de PROBE, aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei și cu privire la persoana vinovată de săvârșirea faptelor prevăzute și pedepsite de legea penală. Iar această obligație trebuie îndeplinită RESPECTÂND principii precum prezumția de nevinovăție, aflarea adevărului, caracterul echitabil al procesului penal, dreptul la apărare, strângând și administrând probe atât în favoarea, cât și în defavoarea suspectului/inculpatului, FĂRĂ a obține acele probe în mod nelegal, etc..

Dacă procedează astfel, este evident că judecătorii pot ”valida anchetele”, iar despre procurori se va spune că au făcut ”foarte bine urmărirea penală”. Dar atunci când sunt călcate în picioare norme/principii/valori/legi, atunci când faptele descrise în rechizitorii NU există, când NU există probe că o persoană ar fi săvârșit infracțiunea reținută în sarcină de către procurori, etc., nu este normal ca instanțele judecătorești, înfăptuind DREPTATEA, să dispună soluții de ACHITARE?! Sper ca domnul ministru să afle, cât mai repede, și că rolul instanței de judecată este acela de a soluționa cauzele deduse judecății cu garantarea respectării drepturilor subiecților procesuali și asigurarea administrării probelor pentru lămurirea COMPLETĂ a împrejurărilor cauzei, în scopul aflării ADEVĂRULUI, cu respectarea deplină a LEGII, iar NU simpla ”validare” a anchetelor procurorilor!”, a transmis avocatul Cristian Winzer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel