Noua Constituție prevede introducerea stemei pe drapelul României, însă o stemă considerată de mulți incompletă, nereprezentativă și chiar inestetică. "De pe stema României nu trebuie să lipsească simbolul suveranității naționale, coroană regală", a declarat pentru De Ce News istoricul Filip Iorga, care ne-a explicat de ce punerea actualei steme pe drapel reprezintă o greșeală.
[caption id="attachment_335187" align="aligncenter" width="640"] Stema ce va fi afișată pe Steagul României[/caption]"Stema care urmează să fie pe steag este incompletă din punct de vedere ierarhic, și așezarea pe steag a acestei steme nu cred că face altceva decât să urâțească steagul, pentru că stema în sine este urât construită", susține dl Filip Iorga.
Lipsește coroana, simbolul suveranității naționale
Principalul inconvenient al actualei steme îl reprezintă lipsa coroanei regale, simbolul suveranității naționale, consideră istoricul.
"De ce e incompletă din punct de vedere ierarhic? Nu are simbolul suveranității naționale, care era coroana. Coroana nu înseamnă neaparat apartenența statului respectiv la forma monarhică de guvernământ. E suficient să ne uităm la toți vecinii noștri mai apropiați sau mai îndepărtați care au aparținut fostului lagăr comunist. Adică: Bulgaria, Serbia, Muntenegru, chiar și Rusia, care și-au reașezat coroanele pe stemă, așa cum e normal din punct de vedere heraldic pentru state suverane cu tradiție în Europa.
E o greșeală plecată, în primul rând, din necunoașterea științei heraldice și, în al doilea rând, din niște temeri exagerate legate de monarhie. Deși stema e un simbol național, ea nu e legată de politică, nu e legată de forma de guvernământ. E un simbol care ar trebui respectat, așa cum e respectat și steagul. Nu schimbăm culorile steagului în funcție de forma de guvernământ. Același lucru ar trebui să se întâmple și cu stema.
Stema din perioada interbelică, mult mai frumoasă decât cea de acum
E suficient să te uiți la stema din perioada interbelică și să o compari cu cea de acum, ca să vezi că, din punct de vedere estetic, cea din timpul Regatului României din perioada interbelică era mult mai frumoasă", continuă dl Filip Iorga.
Întrebat dacă ar trebui adoptată întocmai stema din perioada interbelică, sau ar trebui adaptată zilelor noastre, istoricul ne-a răspuns:
"Aici cred că ar trebui să existe o comisie formată din heraldiști, nu din parlamentari care nu au văzut în viața lor o stemă și decid după ureche. În primul rând, nu ar trebui să existe obligativitatea includerii acestei steme incomplete pe steag. Este posibil ca pe stema interbelică să existe lucruri ce nu pot fi adoptate aidoma, dar în mare trebuie să fie stema din acea perioadă. Asta e stema României".
"Actuala stemă nu are identitate și ștaif"
În final, l-am întrebat pe dl Filip Iorga dacă actuala stemă poate fi considerată un fals.
"Noua stemă nu e un fals. Ea preia elemente din perioada interbelică, dar e o stemă făcută fără știință de carte, incompletă și insuficient de frumoasă. Nu are suficientă identitate și suficient ștaif pentru un stat onorabil al Uniunii Europene, un stat cu tradiție. Ne trebuie o stemă completă, corectă din punct de vedere științific și care să reprezinte în totalitate diversitatea națională. Și nu în ultimul rând, avem nevoie și de o stemă frumoasă", a venit răspunsul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News