Vă prezentăm modul în care s-a discutat, în comisii, bugetul radioului public, o instituţie care a reuşit să facă din Radio România Actualităţi unul dintre cele mai ascultate posturi de radio din România.
Faptul că radioul public este în topul audienţelor se pare că nu a contat pentru coaliţia de la guvernare care a găsit de cuviinţă să taie din fonduri.
Cu toate că instituţia a performat, bugetul alocat pentru anul 2021 este - după cum s-a discutat şi în şedinţa ale cărei principale pasaje vi le prezentăm mai jos - cu 9% mai mic decât anul trecut iar asta pune în pericol transmiterea unor evenimente extrem de importante, cum ar fi olimpiada şi altele.
După ce Georgică Severin a semnalat faptul că sumele alocate sunt insuficiente pentru o funcţionare normală a radioului, reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice a intervenit şi a spus că la rectificare, dacă se va constata că e nevoie, se vor aloca fonduri suplimentare. Lucru care ne poate duce cu gândul la un sabotaj, în prima parte a anului, pentru actuala conducere a radioului urmând ca, după eventuala schimbare a acesteia cu un om al coaliţiei de guvernare, să vină şi banii, ca noul director să pozeze în salvator.
Iar cel care a dat cărţile pe faţă este nimeni altul decât liberalul Florin Roman, cel care, cu un cinism neimaginabil, a spus că dacă directorului radioului public, Georgică Severin, nu-i convine bugetul care i-a fost alocat instituţiei pe care o conduce, e liber să demisioneze.
De altfel e ştiut faptul că noua coaliţie de guvernare ţinteşte şi şi-a împărţit pricipalele instituţii din România, printre care se numără şi Societatea Română de Radiodifuziune.
Georgică Severin, preşedintele-director general SRR: “Bugetul oferit Societăţii Române de Radiodifuziune în acest an nu este optim. Cu el este imposibil să asigurăm funcţionarea. Şi voi rezuma în următoarea idee: suma acordată, de 342 de milioane de lei, reprezintă practice totalul cheltuielilor salariale şi al cheltuielilor pe care noi le facem anual către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Pentru cei dintre dvs care nu ştiu, din bugetul radioului care este propus de 342 milioane lei,161 de milioane se duc în fiecare an către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii pentru transmisii.
Dacă vom aduna cheltuielile salariale cu cele către SNR, înseamnă că suma totală reprezintă 99% din bugetul radioului. În consecinţă, nu putem plăti drepturile de transmisie, reamintesc că suntem în an olimpic, nu putem să asigurăm funcţionarea corespondenţilor externi, nu putem să achiziţionăm bunurile specifice activităţii. Acest buget diminuat faţă de anul trecut cu 9% nu permite funcţionarea SRR”
Ministerul Finanţelor Publice: “În funcţie de necesităţile şi de solicitările pe care le va avea SRR în anul 2021 vom analiza şi la următoarele rectificări vom veni cu sumele necesare funcţionarii acestei societăţi, dacă este cazul”
Florin Roman (PNL): “Doar o sugestie domnului Severin: în cazul în care nu e mulţumit de buget, există şi variant demisiei. Mulţumesc!”
Daniel Suciu (PSD): “Oare cum de nu mă aşteptam la această remarcă? Oricum e secretul pe care îl ştie toată lumea că domnul din faţa dumneavoastră deja este o ţintă pe care trebuie să o înlăturaţi cumva, dar nu trebuie să sufere nişte mii de angajaţi amputând bugetul radioului public doar pentru a-l determina pe domnul Severin să demisioneze. (...) Din răspunsul Ministerului Finanţelor pot înţelege că recunosc cu jumate de gură că nu e un buget care să acopere cel puţin partea de funcţionare şi evident că vor analiza pe parcursul anului dacă vor suplimenta”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News