Scandalul de la Hidroelectrica este abia la început, iar ițele mitei de 1,4 milioane de euro încep să iasă la suprafață. Potrivit unui referat al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se arată modul în care şpaga era negociată şi, ulterior, împărţită, de către "băieţii deştepţi".
Interceptările efectuate în această cauză de SRI, sub coordonarea procurorilor anticorupţie,scot în evidență că Remus Vulpescu, denunţător în această cauză, a solicitat mita în avans, comunicându-le intermediarilor că nu are încredere să primească banii după încheierea contractului, pentru că nu ar fi avut, spune el, nicio garanţie că banii vor mai ajunge la el. Pe de altă parte, cei care intermediau, ca Eugen Brădean, i-au comunicat lui Vulpescu că banii nu sunt numai pentru el, ci şi pentru alte 3-4 persoane implicate în această afacere.
Brădean Eugen: Păi, asta e! Şi înseamnă doi virgulă opt! Plus-minus! Da’ am zis doi virgulă opt, ca să nu ne încurcăm! Asta înseamnă jumate, care ce… o concesionez eu, unu virgulă patru milioane de euro!
Mihăilă Ioan: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe aceşti doi euro!
BE: Păi, da! Păi, da! Asta am spus!
MI: Deci, jumătate din cei doi euro… unu’… din… adică, pe cei
doi lei…
Vulpescu Remus: Din un… doi lei…
MI: Deci, un leu e al dumneavoastră… care se înmulţeşte cu două sute şi cu o mie… cu opt mii şapte sute… de patru ori. Eu am transmis că se vrea…
BE: Și atâta vine. Vine între doi șapte sute și trei milioane de euro ...[neinteligibil]...
VR [se adresează lui BRĂDEAN EUGEN]: Stai, mă, că nu…!
MI: Eu am transmis că se vrea în avans de către un partener… n-am dat nume… o sută cincizeci de mii în avans… de… de euro.
VR: Da’ eu am zis douăzeci la sută…poa’ să fie…
MI: Am zis o sută cincizeci de mii!
VR: Bun!
BRE: O.K.!
MI: În momentu’ în care… eu am întâlnire azi-mâine cu ei, Nu m-am văzut, nu ştiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat să aducă aceşti bani! Eu am să cer mai mult, pentru că şi mie şi nu ţi-o spun că… Tu eşti mai copilu’ lu’ tata, ai alte relaţii, eu tre’ să îi muncesc banii! Dacă se aduc o sută cincizeci, ăia sunt ai dumneavoastră! Dacă se aduc mai mult, îi iau eu! Asta ar fi…
VR: Pe toţi?
MI: Păi, nu am spus? …[râde]… Dacă aduc mai mult de trei sute, iar împărţim în două!
BE: Nu! Asta e de… de la… de peste limita ta, partea!
MI: Nu! Staţi! Avans! Avans! Deci, eu dacă… eu n-am dorit această cifră… De-aia am zis să facem calculu’…
VR: Dumneavoastră ştiţi cu cine vorbiţi! Eu nu!
MI: Eu ştiu cu cine vorbesc…
VR: Eu nu!
MI: Până la urmă tre’ să deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip …[neinteligibil]… Dar este un început foarte bun! Dacă mi-aduc o sută cincizeci şi eu zic că-mi aduc… o să vi-i dau dumneavoastră! Dacă aduc mai mult, până la trei sute, iau eu o sută cincizeci… dacă aduc peste trei sute, iar împărţim în două! Corect? Asta este ceea ce vorbim şi ceea ce o să discutăm şi cu ei!
VR: Bun! Acuma, mare atenţie! Eu nu umblu cu bani! Deci, mie îmi spuneţi când, trimit pe cineva, vă spune...
MI: Vreţi banii afară?
VR: Aş prefera!
MI: Da.
VR: Deşi, ştiţi cum e cel mai bine ca să nu ne complicăm? Faceţi un offshore şi mi-l predaţi cu tot cu acte şi cu extrasu ' de cont. Sau dacă n-aveţi gata făcut şi durează discutăm altfel.
MI: Nu, atuncea facem aşa! O să opereze această afacere cineva, ăştia care ţi-au adus contractul. În acest contract o să se facă nişte contracte de comision. Şi atuncea vă fac un offshore, e o explicaţie, care operează direct în contract. Deci, ce rău e în asta?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News