Steve Jobs, cofondatorul și CEO-ul (directorul general) al firmei Apple Computer, a avut niște principii după care s-a ghidat în viață.
1. Învață să anticipezi viitorul
Apple a anticipat întotdeauna tendințele viitoare. Abilitatea de a anticipa viitorul este foarte importantă dacă doriți să vă atingeți obiectivele și să reușiți. Cum puteți face acest lucru? Analizați unde vreți să fiți peste un an, doi, zece. Prin această viziune, puteți anticipa obstacolele viitoare și le puteți depăși.
2. Concentrați-vă pe partea pozitivă a lucrurilor
Steve Jobs a rămas întotdeauna concentrat pe pozitiv. Trebuie să vă concentrați "pe partea plină a paharului". Este o chestiune de atitudine.
3. Dacă dați greș mergeți mai departe cu fruntea sus
Toată lumea greșește, dar important este modul de a răspunde la eșec. În 1984, Steve Jobs a fost concediat de la Apple. În 2005, la discursul de absolvire al lui Stanford, el a spus: ”Am pornit Apple în garajul părinţilor mei când aveam 20 de ani. În 10 ani, compania a crescut de la un garaj la o companie de 2 miliarde de dolari şi 4000 de angajaţi. De un an de zile lansasem Machintosh-ul, iar eu împlinisem 30 de ani. Apoi am fost concediat.
Cum poţi fi concediat dintr-o companie pe care ai fondat-o? Păi, când Apple era în creştere, am angajat pe cineva foarte talentat să mă ajute, şi pentru un an treaba a mers bine. Apoi viziunea noastră despre viitor a luat-o pe căi diferite şi astfel au apărut disensiunile. Când s-a întâmplat asta, comitetul director i-a ţinut partea, iar eu am fost dat afară. Munca unei vieţi întregi era pierdută. Voiam să mă retrag undeva departe, însă ceva nu mă lăsa. Încă îmi plăcea ce fac, îmi plăcea munca mea. Am fost respins, dar încă iubeam. Aşa că am decis să încep din nou de la 0. Atunci nu am înţeles, dar acum ştiu că a fi dat afară a fost cel mai bun lucru pentru mine. Greutatea de a fi o persoană de succes a fost înlocuită de uşurătatea de a fi începător din nou, mai puţin sigur pe lucrurile din jurul meu. Am intrat în cea mai creativă perioadă din viaţa mea”. Lecția pe care o putem învăța din povestea lui Steve Jobs este: nu trebuie să ne temem de eșec deoarece eșecul nu este sfârșitul drumului. Trebuie să luăm insuccesul ca pe o ocazie de a învăța.
4. Călătoriți cât mai mult
Călătoriile lărgesc perspectiva unei persoane. Călătoria nu trebuie să coste o mulțime de bani sau să ia mult timp. O evadare într-un weekend, într-un alt oraș, ar putea fi de ajuns pentru a experimenta lucruri noi și pentru a vă extinde orizontul.
5. Găsiți partenerul potrivit
Steve Jobs nu a pornit de unul singur Apple. Avea un mare partener, Steve Wozniak, alături de care și-a completat abilitățile de lucru. Este necesar să alegeți partenerul potrivit pentru a reuși.
6. Obstacolele sunt oportunități deghizate
Jobs și Wozniak au rămas fără bani în timpul dezvoltării primului computer Apple. În loc să renunțe, Jobs și-a vândut camionul, iar Wozniak și-a vândut calculatorul. Când există voință, există o cale.
7. Asumați-vă riscuri
De cele mai multe ori trebuie să vă asumați riscuri pentru a merge mai departe. Asigurați-vă că riscul este unul relativ calculat.
8. Înconjurați-vă de oameni buni
Steve Jobs nu numai că l-a avut alături pe Steve Wozniak, dar i-a avut alături și pe Tim Cook, Johny Ive și John Lasseter, trei oameni cu multă putere și viziune.
9. Amintiți-vă că veți muri curând
”Amintiți-vă că veți muri în curând - este cel mai important instrument pe care l-am găsit pentru a mă ajuta să iau deciziile mari în viață. Deoarece aproape totul - toate așteptările externe, toată mândria, teama de ridicol sau de eșec - toate dispar în fața morții, lăsând doar ceea ce este cu adevărat important ", a spus Jobs. O lecție minunată!
10. Învățați de la alții
În liceu, Steve Jobs a participat la mai multe conferințe la o companie de tehnologie informatică numită Hewlett-Packard. Înainte de a împlini vârsta de 21 de ani, Steve lucrase atât pentru HP, cât și pentru Atari. El a văzut ce fac aceste companii și a descoperit astfel ce voia să facă diferit cu Apple.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu