Felonul Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai vechi veșmânt liturgic din țara noastră, este menționat pentru prima dată pe teritoriul actual al României în anul 1653.
Cel mai valoros obiect de cult din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului este un felon despre care tradiția spune că ar fi aparținut Sfântului Ioan Gură de Aur, potrivit Doxologia.
Acesta se află în Muzeul Eparhial din Roman, iar prima mențiune despre el datează din secolul al XVII-lea, la anul 1653, când patriarhul Macarie al Antiohiei a vizitat regiunea Moldovei și a poposit câteva zile la Episcopia din Roman.
Acesta a fost însoțit de Arhidiaconul și cronicarul Paul de Alep, care a consemnat tot itinerarul la est de Carpați, inclusiv dorința patriarhului de a se întoarce de la Focșani la Roman, pentru a se întâlni cu noul domnitor moldovean, Gheorghe Ștefan, care se afla temporar la reședința de la Episcopia Romanului.
„Patriarhul se văzu silit a merge la Beiu (domn) la poliția Roman, care este și ea o reședință domnească și pe care patriarhul nu o văzuse încă (...) Ne-am întâlnit cu el (domnul) și i-am dat patru daruri, anume: o pereche de perne brodate, o sticluță de mir, un covor și două feluri de săpun (...) după liturghia sărbătorii Sf.Mihail, Beiul (domnul) a dat domnului nostru patriarh un ospăț”, scria Paul de Alep.
Foto: Unsplash
Patriarhul Macarie al Antiohiei a stat în Eparhia Romanului nu mai puțin de trei săptămâni, iar pe data de 13 noiembrie 1653, la sărbătoarea Sfântului Ioan Hrisostomul, patriarhul a fost în Catedrala Episcopală din Roman.
„Am asistat la sărbătoarea lui Hristostom la care se adună mult popor. Episcopul (Anastasie al Romanului, 1644-1658 n.n.) a fost înveșmântat în felonul lui Ioan Hristostomul, precum se ține obicei în toți anii, la ziua acestui sfânt. Acest veșmânt a fost trimis, în dar, de către un patriarh de Constantinopol, lui Ștefan cel Bătrîn (domn al Moldovei, 1394-1399 n.n.), care îl dete, ca ereditate, zisei Episcopii, pentru a fi păstrat în marea mănăstire a Paraschevei (Catedrala Episcopală n.n.)” , a mai scris Paul de Alep.
Se pare astfel că că în anul 1653, felonul se afla la Episcopia Romanului, unde în ziua pomenirii Sfântului Ioan Hrisostomul, exista tradiția ca ierarhul locului să slujească Liturghia înveșmântat cu el.
Potrivit tradiției transmisă prin viu grai către Paul de Alep, acesta a aflat că felonul ar proveni de la Patriarhia Constantinopolului, că a aparținut Sfântului Ioan Hristostomul și că a fost donat de unul dintre patriarhi domnitorului Moldovei, Ștefan cel Bătrân. Alte legende din regiunea Moldovei spun că acest felon ar fi fost destinat domnitorului Ștefan cel Mare.
Sfântul Ioan Gură de Aur (c. 349-407) a fost unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Creștine timpurii, cunoscut pentru talentul său oratoric și pentru contribuțiile sale teologice. Născut în Antiohia, el a devenit patriarh al Constantinopolului, unde a fost renumit pentru predicile sale influente și pentru reformele sociale și bisericești.
A fost denumit „Gură de Aur” datorită fluenței sale excepționale în predici și scrieri. Lucrările sale includ comentarii biblice, predici și scrisori, iar învățăturile sale continuă să fie studiate și apreciate în tradiția ortodoxă și în alte ramuri ale creștinismului. Canonizat ca sfânt, Ioan Gură de Aur este venerat pentru dedicarea sa față de dreptate și spiritualitate.
,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu