În secolul al XIX-lea, ketchup-ul a fost folosit ca medicament, așa a crezut în 1835 președintele departamentului de medicină de la Universitatea Willoughby din Ohio (SUA), dr. John Cook Bennett.
Roșii, ceapă, oțet, ierburi aromatice și un praf de zahăr: aceasta este rețeta de ketchup, cel mai faimos sos pentru condimentarea hamburgerilor și cartofilor prăjiți, care este foarte popular în Occident încă din 1700, dar a cărui origini se găsește în China.
Istoricii spun că acest sos a fost adus de comercianți din Vietnam în sud-estul Chinei, unde era folosit pe post de condiment pentru gătit. De aici, sosul a ajuns rapid în Malaysia și în Indonezia, de unde a fost ”importat” de coloniștii britanici.
Spre deosebire de ceea ce credem noi, de fapt, a fost inițial un amestec chinezesc străvechi, numit Ke Tsiap, cu o aromă puternică și condimentată. Înainte de a deveni parte integrantă a marilor clasici fast-food, ketchup-ul a fost vândut în farmacii ca medicament sub formă de pastile.
Ei bine, era în anii 1830 când dr. John Cook Bennett, președintele departamentului medical de la Universitatea Willoughby din Ohio, a avut intuiția care i-a adus un oarecare succes pentru o scurtă perioadă de timp, potrivit Supereva.
Cum este posibil ca ketchup-ul să fi fost folosit ca medicament și chiar comercializat sub formă de pastile? Convingerea dr. Bennett a pornit din faptul că în trecut roșiile – care stau la baza rețetei de ketchup – puteau avea efecte benefice asupra tulburărilor gastro-intestinale precum diareea, greața sau indigestia.
Totuși, condimentul pe care îl cunoaștem bine astăzi nu a rezistat mult în farmacie: la scurt timp după ce a devenit un medicament în toate scopurile, s-a descoperit că una dintre proprietățile roșiilor era aceea de a fi un laxativ.
Dacă ați rămas uimiți, iată și alte curiozități legate de ketchup: în Italia, Cirio a fost cel care a produs industrial condimentul de la mijlocul secolului al XIX-lea, inspirat din rețeta piemonteză a sosului de roșii și a devenit foarte popular în epoca fascistă, când uleiul de măsline sau untul erau prea scumpe pentru cea mai mare parte a populației. La acea vreme, Cirio s-a conformat dorințelor lui Mussolini denumind ketchup-ul salsa rubra.
Astăzi adevăratul ketchup, care la început se făcea cu hamsii, poate fi degustat în Vietnam sau Thailanda: nuoc mam sau nam pla sunt sosuri de pește cu ghimbir și alte condimente cu o aromă puternică care însoțesc mâncărurile tipice locale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News