Ştiai că şamponul tău te poate îngrăşa? Chimicalele din obiecte din plastic, dăunătoare pentru organism

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Chiar dacă sună bizar, un nou studiu arată că substanţele chimice din recipientele de plastic contribuie la acumularea de kilograme. 

Publicitate

11 substanţe chimice, mai exact, au fost descoperite de cercetători, care spun că acestea ne afectează metabolismul într-o manieră care contribuie la îngrăşare. Printre obiectele din plastic în care se găsesc aceste substanţe sunt sticlele de apă, sticlele de şampon, de balsam de păr sau bureţii de vase. 

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie a Norvegiei au analizat 34 de produse distincte din plastic pentru a vedea ce substanţe sunt în componenţa acestora. Rezultatul a arătat că acestea conţineau peste 55.000 de compuşi chimici, dintre care au identificat 629. 11 dintre acestea sunt chimicale care întrerup buna funcţionare a metabolismului. 

"Experimentele noastre arată că sticlele obişnuite din plastic conţin un amestec de substanţe care pot fi un factor relevat în ceea ce priveşte obezitatea", a declarat Martin Wagner, profesor la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie. Iar studiul arată că aceste substanţe chimice se transferă de pe obiectele respective pe corp. 

Printre substanţele chimice menţionate se numără ftalaţii, dar şi bisfenol-A, substanţe cunoscute pentru efectele lor asupra funcţiilor imunologice, neurologice şi reproductive ale organismului. 

"Identificarea şi înţelegerea factorilor din mediu care ne influenţează organismul este un lucru crucial în lupta contra obezităţii. Având în vedere faptul că sistemul endocrin controlează apetitul, saţietatea, metabolismul şi greutatea, expunerea la chimicale dăunătoare este un astfel de factor", au mai scris autorii, conform Daily Mail

Yoga, dans sau flotări. 10 minute de mişcare pe zi ar putea salva 100.000 de oameni anual

Un studiu realizat în SUA arată că dacă adulţii ar face doar 10 minute de mişcare pe zi, atunci 100.000 de vieţi ar putea fi salvate anual. Iar dacă mişcarea s-ar duce spre jumătate de oră zilnic, atunci şi numărul vieţilor salvate ar creşte exponenţial. 

Conform studiului publicat în revista JAMA Internal Medicine şi citat de CNN, cele 10 minute de mişcare pe zi sunt recomandate mai ales adulţilor cu vârsta peste 40 ani. 

"Ştim că mişcarea ne face bine. Dar acest studiu evidenţiază beneficiile la nivelul populaţiei. Dacă toţi adulţii de peste 40 ani din SUA ar face aceste 10 minute de mişcare pe zi, un număr mare de decese ar putea fi prevenit în fiecare an", a declarat Pedro Saint-Maurice, unul dintre autorii studiului, epidemiolog la Centrul Naţional de Cancer. 

Metoda folosită pentru realizarea studiului a fost riguroasă, explică Peter Katzmarzyk, profesor de obezitate pediatrică. Deşi numărul deceselor prevenite reprezintă doar o estimare, "este o abordare reală, deoarece este imposibil să faci astfel de teste. Nu ai cum să observi pe termen foarte lung aceste date", a spus profesorul. 

"Studiul nu se concentrează pe beneficiile pentru indivizi, ci mai degrabă pentru beneficiile la nivel macro. Ne putem însănătoşi ţara dacă îi îndemnăm pe toţi să facă mişcare 10 minute pe zi. Atât!", a mai punctat şi Saint-Maurice. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel