Ştiai? Ketchup-ul a fost vândut la început ca medicament

La început, ketchup-ul a fost vândut, în sticluţe mici, ca medicament / Foto: Pexels
La început, ketchup-ul a fost vândut, în sticluţe mici, ca medicament / Foto: Pexels

Ketchup-ul este, probabil, sosul care nu lipseşte niciodată de pe mesele noastre, mai ales atunci când la meniu avem prăjeli, frigărui, grătar sau fast-food. Ce nu ştiaţi este că deliciosul sos a fost, la început, vândut ca medicament. Are proprietăţi antioxidante şi anticancerigene.

Poate fi mâncat aproape cu orice și este preferat în special de copii. Sunt lucruri deja ştiute. Ce foarte puţini ştiu, însă, este că îndrăgitul sos de roşii are o istorie interesantă. A apărut pentru prima dată în documente în anul 1690. Termenul provine din cuvântul chinezesc „Hokkien”, „kê-tsiap”, și este denumirea unui sos murat de pește. A fost descoperit de marinarii englezi care au transmis reţeta mai departe, iniţial unui vindecător la care veneau oameni cu boli incurabile. Timpul a trecut iar prin anii 1830 lucrurile au stat diferit. Medicul John Cook, din Ohio, Statele Unite ale Americii, recomanda consumul de ketchup pentru a trata problemele de indigestie. Abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea, sosul a început să fie consumat ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare.

Cum se face ketchup-ul?

Ketchup-ul a suferit transformări de-a lungul timpului, de la sosul murat de pește la cel de roșii din prezent. Potrivit datelor istorice, în anul 1703 a fost pentru prima dată când în acest sos au fost adăugate roșii coapte. Drept urmare, a apărut prima rețetă de ketchup, scrisă în anul 1727. În timp, au apărut diferite variante ale acestui sos, în Marea Britanie predominând cele cu ciuperci, iar în Statele Unite ale Americii cele cu roșii. De altfel, în anul 1830, un fermier a început să vândă ketchup-ul în sticle, cu un preț cuprins între 33 și 50 de cenți. Acesta avea o consistență precum cea a sosului de soia și era numit sos de soia. Conform specialiștilor în sănătate, ketchup-ul conține un antioxidant foarte bun contra radicalilor liberi, ajutând astfel la împiedicarea dezvoltării celulelor canceroase. Totodată, consumul de ketchup ajută și la prevenirea bolilor de inimă și a îmbătrânirii premature.

Cândva medicament, astăzi pericol pentru sănătate

Ketchup-ul este unul dintre cele mai gustoase sosuri din lume și poate fi consumat cu aproape orice fel de mâncare, în special cu pizza sau cartofi prăjiți. Cu toate acestea, trebuie specificat că în urma unui studiu realizat în anul 2014 de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S) s-a observat că peste 30% dintre produsele de tip ketchup conțin 5 E-uri (aditivi alimentari). Se recomandă consumul cu moderaţie. Mâncat în cantităţi maro, poate provoca arsuri la stomac (gastrită), indigestie şi uneori, iritaţii pe piele în special la copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel