1918 a fost anul Marii Uniri, an în care mai multe regiuni s-au unit succesiv cu patria-mamă, Regatul României.
O singură regiune a făcut-o însă cu o Românie înfrântă. E vorba de Basarabia, actuala Republică Moldova.
Basarabia s-a unit cu România în martie 1918 în contextul în care România era la momentul respectiv înfrântă militar.
După ce Rusia a fost scoasă din război după pacea de la Brest-Litovsk, România a fost și ea nevoită să ceară un armistițiu apoi să iasă din război și să semneze o pace separată în condiții umilitoare. Se întâmpla în primăvara lui 1918.
Însă refuzul regelui Ferdinand, care a amânat la nesfârșit gestul formal de a semna acest tratat, a făcut posibilă reînceperea ostilităților în ultimele două zile ale războiului, prezervând în acest mod statutul României de stat beligerant la Conferința de Pace de la Paris.
De remarca că pe lângă faptul că Basarabia s-a unit cu o Românie înfrântă militar în martie 1918, a făcut-o și cu o Românie care a intrat în Marele Război pentru Transilvania, sacrificând astfel Basarabia.
La 27 martie 1918, Sfatul Țării din Basarabia, organul legislativ al provinciei, a votat pentru unirea cu Regatul României. Decizia a fost motivată de aspirațiile naționale ale populației românești din Basarabia de a se alătura țării-mamă, într-o mișcare cunoscută sub numele de "Marea Adunare Națională". Neoficial din punct de vedere geopolitic amenințarea Rusiei bolșevice era atât de mare încât singura cale de scăpare era unirea.
Unirea a fost oficializată printr-un act legislativ, care a fost ratificat de regele Ferdinand I al României la 31 martie 1918. Astfel, Basarabia a devenit parte a României Mari, alături de Transilvania, Bucovina și ținuturile Banatului, creându-se un stat unitar românesc.
Această unire a fost percepută ca un moment de triumf pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, reprezentând realizarea aspirațiilor naționale și a unității teritoriale. Cu toate acestea, Unirea Basarabiei cu România a stârnit și dispute și controverse, în special din partea puterilor străine și a vecinilor, care nu au recunoscut întotdeauna legitimitatea acestui act.
De-a lungul timpului, Unirea Basarabiei cu România a rămas un simbol al unității și solidarității naționale pentru români și a continuat să fie sărbătorită și recunoscută ca un moment important în istoria poporului român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News