Sticla care se sparge şi se regenerează. Invenția momentului în Japonia

Un cercetător japonez a descoperit din întâmplare un nou tip de sticlă care poate fi reparată prin simpla apăsare şi aducere împreună a fragmentelor sale sparte, însă va fi nevoie de mai mulţi ani înainte ca această inovaţie să se impună la scară industrială, informează AFP. 

Yu Yanagisawa, un cercetător de la Universitatea Tokyo, a dezvăluit pentru AFP că a descoperit acest nou tip de material din pură întâmplare, atunci când studia mai mulţi adezivi care sunt capabili să acţioneze eficient pe suprafeţe umede. 

În cadrul unui experiment demonstrativ realizat în laborator pentru jurnaliştii de la AFP, profesorul Yanagisawa, în vârstă de 33 de ani, a spart în două fragmente o bucată de sticlă realizată din materialul pe care l-a inventat. Apoi, el a strâns cele două bucăţi una contra celeilalte timp de aproximativ 30 de secunde, la temperatura camerei, înainte ca "miracolul" să se producă: sticla s-a lipit la loc şi a format un bloc compact. 

În plus, fragmentul reconstituit pare să fie rezistent: atunci când cercetătorul nipon agaţă de extremităţile sale o sticlă cu apă aproape plină, fragmentul nu se sparge. 

Această sticlă organică, care se apropie de sticla acrilică, este fabricată pe baza unei combinaţii dintre un polimer - polieter - şi tiouree - tiocarbamidă - a cărei legătură de hidrogen oferă sticlei calităţi autocolante, potrivit studiului coordonat de profesorul Yanagisawa. 

Alţi cercetători au demonstrat proprietăţi similare în cazul unor cauciucuri şi geluri, însă omul de ştiinţă japonez este primul care le-a obţinut cu un tip de sticlă, fără ca aceasta să trebuiască să fie topită în prealabil. 

Invenţia ar putea permite, pe termen lung, triplarea duratei de viaţă a multor obiecte din sticlă, precum geamurile vehiculelor, sau a materialelor de construcţii. 

Totuşi, prototipul nu este perfect, deoarece rezistenţa lui scade pe măsură ce temperatura ambientală creşte la 40-45 de grade Celsius, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel