Știința demonstrează cum râmele ajută enorm în producția globală de mâncare

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Un studiu arată că rolul râmelor în producția de alimente este uriaș, echivalent cu cel al Rusiei în recolta mondială de cereale.

Aceasta înseamnă 140 de milioane de tone de alimente pe an, spun cercetătorii, care ar plasa râmele pe locul patru în lume dacă ar fi o țară. Rusia a produs 150 de milioane de tone în 2022 și estimează că va produce 120 de milioane de tone anul acesta, conform The Guardian.

Conform studiului, publicat în Nature Communications săptămâna aceasta, râmele contribuie cu 6,5% la recoltele de cereale, care includ orez, porumb, grâu și orz. Dacă o pâine medie are 15 felii, asta înseamnă că una din fiecare pâine depinde de activitatea râmelor pentru a fi produsă.

Mai multe date despre fenomen

Râmele ajută la cultivarea a 2,3% din leguminoase, care cuprind soia, mazăre, năut și linte. Acest procent este probabil mai mic pentru că leguminoasele pot fixa singure azotul, ceea ce le face mai puțin dependente de râme, au explicat cercetătorii.

Râmele sapă și se hrănesc sub pământ, descompunând materia organică și aerisind solurile, crescând fertilitatea și făcând nutrienții disponibili pentru alte organisme. Ele ajută și la captarea și reținerea apei în soluri.

Oamenii de știință știau de mult timp că prezența râmelor face ca plantele să crească mai bine – naturalistul Charles Darwin scria despre asta în 1881 – dar până la această cercetare nu se știa cu cât.

„Acesta este primul efort pe care îl cunosc care încearcă să ia o bucată din biodiversitatea solului și să spună: ‘OK, asta este valoarea ei; asta ne oferă la scară globală’”, a spus cercetătorul principal Steven Fonte de la Colorado State University. „Solurile sunt un habitat atât de complex, dar au fost foarte puține eforturi pentru a înțelege ce înseamnă această biodiversitate pentru recoltele noastre globale.”

Cum a fost calculat impactul

Cercetătorii au analizat impactul râmelor asupra cerealelor și leguminoaselor prin suprapunerea hărților proprietăților solului și a recoltelor cu un atlas global al abundenței râmelor.

Râmele au contribuit proporțional mai mult în zonele din sudul global: 10% din recolta de cereale din Africa subsahariană și 8% din America Latină și Caraibe se datorează râmelor, au spus cercetătorii. Acest lucru se datorează probabil faptului că acești fermieri folosesc mai puține îngrășăminte și pesticide, bazându-se în schimb pe gunoi de grajd și materie organică în descompunere, care ajută la creșterea numărului de râme.

Stratul arabil este locul unde se cultivă 95% din alimentele planetei. Luna trecută, o cercetare a arătat că solul conține mai mult de jumătate din toate speciile. Deși impactul râmelor este remarcabil, alte organisme din sol pot fi „la fel de importante”, dar este nevoie de mai multe studii, a spus lucrarea, iar doar o fracțiune sunt considerate identificate.

Biodiversitatea solului a fost istoric subapreciată, a spus Fonte, iar acest studiu a arătat cum aceasta îmbunătățește productivitatea agricolă. „Solurile sunt încă o cutie neagră imensă pe care nu o înțelegem pe deplin”, a spus el. „Acest lucru ajută să arate că există multe oportunități pe care le ignorăm pur și simplu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel