Festivalul George Enescu vă invită să audiaţi astăzi, din nou, piese celebre în interpretări de excepţie.
În seria Mari Orchestre ale Lumii, va concerta la Sala Palatului, la ora 20:00, Russian National Orchestra, sub bagheta dirijorului Mikhail Pletnev. Participă Corul Academic Radio, condus de Ciprian Ţuţu. Solist: pianistul Nikolai Lugansky
În program: Poemul simfonic „Isis” (1923, orchestrat de Pascal Bentoiu, după schițele compozitorului), de George Enescu, Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în Do major op. 26 (1921) şi Simfonia a VI-a în mi bemol minor op. 111 de Serghei Prokofiev.
Pianistul Nikolai Lugansky
Pianist, dirijor și compozitor, Mikhail Pletnev a câștigat, la 21 de ani, în 1978, prestigiosul Concurs Ceaikovski. În 1990 a înființat Orchestra Națională Rusă, prima orchestră independentă din istoria Rusiei. Fiu al unor părinți muzicieni, Pletnev a învățat să cânte la mai multe instrumente încă de mic și a urmat cursurile Conservatorului din Moscova.
În 2006 a lansat Fondul Mikhail Pletnev pentru susținerea culturii naționale, o organizație non-profit care sprijină inițiativele și proiectele culturale majore, inclusiv Turneul Anual al Orchestrei în Volga și, în colaborare cu Deutsche Grammophon, proiectul Mihail Pletnev Beethoven.
Russian National Orchestra
Este dirijor invitat al unor orchestre de renume, precum Orchestra Philharmonia din Londra, Mahler Chamber Orchestra, Filarmonica din Tokyo, Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Filarmonica din Los Angeles și City of Birmingham Symphony Orchestra.
Potrivit London Telegraph, „Din degetele și creierul lui Pletnev vin idei care vitalizează muzica, generând prospețime și spirit. A făcut din muzică un salt pozitiv de bucurie“.
Iar The Times descrie interpretarea lui ca fiind „nașterea unei prodigioase virtuozități a imaginației, scandaloasă în frumusețea ei“.
4 Strings Quartet
Înregistrările lui Pletnev au câștigat numeroase premii, inclusiv un Premiu Grammy în 2005, împreună cu celebra pianistă Martha Argerich, pentru CD-ul Cenușăreasa lui Prokofiev, după propriul aranjament, pentru două piane. A mai fost nominalizat la Premiile Grammy pentru CD-ul Schumann Symphonic Etudes (2004) și pentru înregistrarea Rahmaninov și Concertul nr. 3, de pian, al lui Prokofiev (2003). Albumul său Scarlatti Keyboard Sonate (Virgin / EMI) a primit Premiul Gramophone în 1996. Potrivit BBC Music Magazine, a fost „cea mai bună interpretare de pian”.
În 2007 el a înregistrat toate Concertele pentru pian ale lui Beethoven, iar Concertele 2 și 4 au fost apreciate ca fiind Cele mai bune înregistrări de concert ale anului 2007.
Nikolai Lugansky a studiat la Școala Centrală de Muzică şi la Conservatorul din Moscova, unde i-a avut profesori, printre alții, pe Tatiana Kestner, Tatiana Nikolayeva și Serghei Dorenski.
În 1994 a câștigat Concursul Ceaikovski, care l-a propulsat pe orbita internațională a muzicii, interpretarea lui fiind caracterizată ca „profundă și versatilă“. Este recunoscut pentru rafinamentul și sensibilitatea cu care îi interpretează pe Mozart și Schumann, iar modul de abordare a unor compozitori precum Rahmaninov și Prokofiev este considerat a fi al unui mare virtuoz.
Octetul The Enescu Project
Fineţea interpretării i-a adus Premiile Diapason d’Or și Echo Klassik pentru Rahmaninov și pentru înregistrarea concertelor lui Grieg și Prokofiev cu Kent Nagano și Orchestra Simfonică din Berlin.
Este invitat să cânte alături de orchestre prestigioase din Viena, Paris, München, Los Angeles, Sankt Petersburg, Tokyo... sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Charles Dutoit, Vladimir Ashkenazy, Kent Nagano, Kurt Masur, Vladimir Jurowski și Emmanuel Krivine.
Nikolai Lugansky poate fi ascultat acum pentru prima data în România.
În secţiunea Recitaluri şi Concerte camerale, la Ateneul Român evoluează, de la ora 17:00, London Philharmonic Players, format din Pieter Schoeman - vioara I, Kevin Lin –vioara I, Tania Mazzetti şi Katalin Varnagy – vioara a II-a, David Quiggle şi Robert Duncan – violă, Kristina Blaumane şi Pei-Jee Ng – violoncel.
În program: Octetul pentru coarde în Mi bemol major op. 20 (1825) de Mendelssohn şi Octetul pentru instrumente de coarde în Do major op. 7 (1900) de George Enescu.
În Piața Festivalului, de la ora 19 și 30 de minute, veți putea asculta tineri muzicieni
4 Strings Quartet, format din Rafael Butaru – vioară, Cristina Cojocaru – vioară, Mihaela Moscalu – violă şi Ioana Stanciuc – violoncel va interpreta Cvartetul Cvintelor de J.Haydn şiCrisantemi de G. Puccini.
The Enescu Project (Alexandra Bartoi – vioară, Yukiko Auzuki – vioară, Adam Markovski – vioară, Atilla Aldemir – vioară, Sophia Reuter – viola, Immo Schaar – viola, Anna Niebuhr – violoncel, Susanne Rassbach – violoncel) va propune Octet pentru patru viori, două viole și două violoncele op. 20 de F. Mendelssohn.
Symphactory Orchestra
Apoi, Orchestra Symphactory, dirijată de Bogdan Postolache, având-o solistă pe violonista Simina Croitoru, va interpreta Fandango de L. Boccherini, Anotimpurile de A. Vivaldi şi Simpla Simfonie de B. Britten.
Sub genericul Bucureştiul creativ puteţi admira, înParcul din fața Ateneului Român, instalaţia interactivă, Orchestra de Sticlă, creată de artista Iulia Năstase, special pentru Festivalul Enescu 2017. Este o orchestră din 30 de instrumente din sticlă, pe care vizitatorii o pot „dirija” cu ajutorul unei instalații multimedia.
Violonista Simina Croitoru
În sfârşit, la Muzeul George Enescu din capitală Expoziția digitală Enescu 360, permite vizitatorilor să călătorească pe urmele compozitorului George Enescu, experimentând un tur complet al Caselor memoriale George Enescu de la Liveni, Dorohoi și Sinaia, cu ajutorul realității virtuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News