Știm cine suntem? Istoricul Ioan-Aurel Pop: Nu toți românii sunt convinși că sunt români

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit despre relația românilor cu identitatea lor.

"În prima parte a secolului al XX-lea, până la al Doilea Război Mondial, România a fost o catastrofă"

"Nu este neapărat o relație idilică, nu aș putea să spun cu voce deplină că toți românii sunt convinși că sunt români, că știu să explice de ce sunt români în fața unui străin, să zicem, și că sunt foarte mulțumiți că sunt români. Nu. Lumea s-a schimbat foarte mult de pe vremea, să spunem, când George Enescu era copil și când mama îl pregătea să îl trimită la Viena și micul Enescu ar fi întrebat: "Mamă, să spun acolo că sunt român?” Și mama l-a întrebat: "Dar de ce mă întrebi?” - "Fiindcă nu vreau să creadă că mă laud!”. Ce înțeles avea acest cuvânt, pe vremea când Enescu era copil, și ce înțeles are acum?

În prima parte a secolului al XX-lea, până la al Doilea Război Mondial, România, cu toate greutățile și Războiul Mondial Prim, a fost o catastrofă. Dar România a trăit o perioadă să zicem edenică de mândrie, de bucurie, de exultare. S-a luptat pentru Unire, s-a făcut Unirea, generația care a trăit Unirea! Zilele trecute îl evocam pe Blaga. Generația care a făcut Unirea a fost o generație fericită și numai atât. Lumea nu realizează treaba asta, pentru că trebuie să înveți, să citești, să fii educat pentru asta. A fost o generație copleșită... copleșită de marea realizare. După ideea et in arcadia ego! Toți care au participat acolo s-au simțit copleșiți și făcători de istorie.

Vezi și: Unde greșește poporul român. Testul pe care trebuie să-l treacă. Istoricul Ioan-Aurel Pop: Atunci România va merge bine...

Pericolul elitelor în societate. Acad. Ioan-Aurel Pop: Sunt situații când elita nu e bună...

"Ai noștri mergeau chiuind"

Lucian Blaga cu D.D. Roșca, viitori mari oameni de cultură, s-au întors de la Viena din 30 octombrie 1918 - erau studenți... cu greutăți, cu trenuri adăugate până la Budapesta, de acolo până la Arad cumva, cu căruța, nu știu ce, să ajungă de unde era Blaga, spre Lancrăm, Sebeș.... Și au trăit atmosfera Unirii. Lumea crede că Blaga a fost un om taciturn, închis în sine. Așa s-a purtat... un filosof nu vorbește în plus. Și Blaga a ținut discursuri înainte de 1 Decembrie, în vreo două-trei locuri, conferințe, ca să îi convingă pe români să participe la Marea Unire, la eveniment. Și povestește că, între Lancrăm și Alba Iulia, erau 16 km. S-au dus pe drum cu carele către ceilalți. Pe partea cealaltă, trupele germane, care părăseau România, că erau învinse - se semnase la 11 noiembrie armistițiul de la Compiegne -, mergeau plouate înspre vest. Ai noștri mergeau chiuind.

Blaga nici nu a încăput în sală, că în sală au încăput cei 1228 de delegați cu drept de vot. Blaga a fost în mulțime. Eh, în 1919, Blaga a publicat Poemele luminii. Pentru el a fost o lumină extraordinară pe care a trăit-o toată viața. Blaga nu e cel mai bun exemplu, probabil, fiindcă el nu s-a exteriorizat. Dar ceilalți s-au exteriorizat. Și au fost convinși că fac istorie. Eh, poporul român de astăzi, că m-ați întrebat de identitate, nu mai are acest sentiment. Pe mine mă sperie gândul nimicniciei. Tot mai mulți oameni din jurul meu, dacă nu se reclamă unul pe altul și nu se ceartă, se consideră trăitori ai unor vremuri terne, gri, fără personalitate", a povestit Ioan-Aurel Pop, în podcastul Avangarda.

Vezi și:  "Am dobândit un sentiment de slugă". Cum se explică veșnicul complex de inferioritate al românilor. Istoricul Ioan-Aurel Pop: Austriecii, ungurii au sentimente de stăpâni în continuare 

Youtube video image

Despre Ioan-Aurel Pop

Invitatul e un intelectual pe care fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, îl prețuiește foarte mult și care atunci când a deschis acest proiect, a avut încredere și bucurie să fie prima voce care răsună de la microfonul podcastului.

Invitatul ediției aniversare și speciale de Crăciun e profesor, părinte și prieten, și a educat generații întregi știind că istoria s-a scris și se scrie pe măsură ce o trăim. Nu e alergic la politică, dar pentru domnia sa, politica înseamnă lupta pentru putere, or marea sa pasiune a fost lupta pentru cunoaștere. Nu se supără că unii asumă că ar fi naționalist și conservator, câtă vreme a fi naționalist înseamnă a iubi țara, și a fi conservator presupune a proteja tradițiile.

Specialist în Evul Mediu, și totuși, unul dintre cei mai buni moderniști pe care îi cunoaștem. Nimeni nu unește în povești lumea veche și lumea nouă mai bine decât o face Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Iar duminică, în ajun de Crăciun, la aniversarea a doi ani ai podcastului Avangarda, publicul va asculta un dialog despre manierele, credințele și istoria unei Românii declinată prin toate timpurile istoriei: trecut, prezent și viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel