Oamenii de ştiinţă au reuşit să folosească o terapie de stimulare electrică, fără efecte secundare asupra creierului.
Participanţii la studiu au fost, în medie, cu 7,4% mai creativi în urma experimentului. Acest lucru demonstrează pentru prima dată că stimularea creierului poate duce la anumite schimbări comportamentale. Descoperirea ar putea ajuta la tratarea depresiei.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul de specialitate Cortex. O echipă de la Universitatea din Carolina de Nord a folosit o doză scăzută de curent electric pentru a spori undele numite oscilaţii alfa, unde care sunt create în mod natural de către creier atunci când cineva visează cu ochii deschişi, spre exemplu.
Creativitatea a fost apoi măsurată cu ajutorul unui test care se numeşte ”testul de toleranţă şi de gândire creativă”, o unealtă specifică şi general acceptată pentru a cuantifica această trăsătură. Practic, participanţii au primit un fragment mic al unei ilustraţii şi au fost rugaţi să o completeze. Stimularea creativităţii nu a fost, însă, obiectivul principal al acestui experiment.
”Acest studiu şi-a propus să demonstreze un concept”, a arătat autorul Flavio Frohlich, unul dintre autorii principali ai lucrării. ”Am furnizat primele dovezi care atestă că stimularea specifică a oscilaţiilor alfa poate duce la un comportament specific complex - în acest caz, creativitatea. Scopul nostru este să folosim această tehnică pentru a-i ajuta pe oamenii care suferă de boli neurologice şi psihiatrice”, a precizat Frohlich.
La ora actuală, oamenii de ştiinţă ştiu că persoanele care suferă de astfel de afecţiuni au probleme cu oscilaţiile alfa. Creierul nostru emite constant anumite tipuri de unde, vârfurile fiind vizibile cu ajutorul electroencefalogramei. Undele produse de creier au frecvenţe diferite, cercetătorii fiind de părere că fiecare are un rol specific.
Oscilaţiile alfa au între 8 şi 12 Hertz şi sunt mai proeminente atunci când ne închidem ochii şi medităm sau când ne pierdem în gânduri, ceea ce i-a făcut pe cercetători să le asocieze cu creativitatea. Atunci când avem de îndeplinit sarcini mai dificile, acestea sunt înlocuite cu oscilaţii gama care au o frecvenţă mai înaltă.
Echipa lui Frohlich şi-a propus să demonstreză că, într-adevăr, oscilaţii alfa sunt asociate creativităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News