Keratina nu este altceva decât un tip de proteină fibroasă (la fel ca colagenul și elastina), a cărei funcție este structurală.
De fapt, keratina ajută la crearea unui sistem de sprijin și apărare pentru celulele organismului. Se găsește în cel mai superficial strat al pielii, în unghii și, în cantități mari, în păr.
După cum este ușor de dedus, păstrarea unei cantități bune de keratina în corpul nostru echivalează, așadar, cu a avea (și menținerea în timp) a pielii și a părului puternice, rezistente, strălucitoare și sănătoase, potrivit Elle.
Iată, deci, cele 10 alimente care ajută la creșterea nivelului de keratină.
Consumul de ouă este ideal pentru creșterea producției de keratină în mod natural. Ouăle sunt o sursă excelentă de biotină, un nutrient esențial implicat în sinteza keratinei.
Această legumă este deosebit de bogată în N-acetilcisteină, un antioxidant vegetal pe care organismul nostru îl transformă într-un aminoacid numit L-cisteină, care la rândul său este o componentă a keratinei. Adăugați la asta că ceapa oferă doze de acid folic, un micronutrient esențial care ajută la menținerea foliculilor de păr sănătoși. Adio păr slab, cu tendință de a cădea!
Acest pește gras delicios este plin de proteine. Este, de asemenea, o sursă excelentă de biotină, un alt nutrient cheie care susține producția de keratină. Fiind, de asemenea, bogat în acizi grași omega-3 , favorizează creșterea părului și face pielea compactă și fermă la orice vârstă.
Sațioși și gustoși, cartofii dulci sunt excelenți pentru promovarea producției de keratină datorită conținutului lor ridicat de provitamina A. Acest nutrient este transformat în vitamina A și, prin acest proces, stimulează sinteza keratinei, cu toate beneficiile asociate.
Sunt o sursă excelentă de biotină și proteine, ceea ce înseamnă din nou un ajutor pentru producția de keratină. Consumul lor este echivalent cu aprovizionarea cu micronutrienți valoroși, inclusiv vitamina E, cupru, seleniu și acid pantotenic. Sfat: cumpărați-le într-o variantă nesărată.
Un fruct tropical foarte dulce, cu o pulpă galbenă și un gust inconfundabil, este bogat în provitamina A și mulți alți nutrienți cheie pentru sănătatea pielii și a părului, mai ales vitamina C și acid folic.
La fel ca ceapa, usturoiul are o doză mare de N-acetilcisteină, despre care știți că până acum este transformată în L-cisteină, un aminoacid care se găsește în cheratina. Mai ales daca este consumat crud, usturoiul este și un antibacterian imbatabil și încetinește semnele îmbătrânirii.
Un aliment foarte ieftin, cu un profil nutrițional imbatabil. Această legumă cu frunze verzi este o super sursă de provitamina A pentru a susține sinteza keratinei, dar conține și vitamina C din abundență, un nutrient solubil în apă care acționează ca un antioxidant, susținând producerea de colagen.
Dacă nu sunteți vegetarian sau vegan, rețineți că această bucată de carne de vită este una dintre cele mai concentrate surse de biotină, ceea ce o face o alegere excelentă pentru creșterea producției de keratină în mod natural. De asemenea, te vei aproviziona cu proteine bune și vitamina A.
Legumă rădăcină foarte hrănitoare. În special, morcovii sunt bogați în provitamina A și vitamina C, dar și în biotină. Rezultatul este în sprijinul pielii și părului, desigur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu