Ce este stimulentul de inserție, cum se acordă și ce valoare are.
Părinții care se întorc la muncă mai devreme de șase luni de la nașterea copilului vor primi mai mulți bani de la stat, a anunțat joi ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Actul normativ care reglementează oferirea stimulentului de inserție este Ordonanța de urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Potrivit legii, părinții aflați în concediul de creștere a copilului care vor să se întoarcă mai repede la serviciu au dreptul să primească o sumă de bani pe lângă salariul lunar, sumă ce poartă numele de stimulent de inserție.
În același timp, conform OUG nr. 111/ 2010, persoanele care se întorc mai repede la muncă nu pot fi concediate pe toată durata în care primesc stimulentul de inserţie, iar nerespectarea acestei obligații le poate aduce angajatorilor sancționarea cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Situațiile în care angajatorul se află în procedură de reorganizare judiciară sau faliment fac excepție de la regulă, iar concedierea angajaților care beneficiază de stimulent de inserţie este permisă.
Situațiile în care plata stimulentului de inserție încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap. Dacă, de exemplu, optezi să te întorci la muncă atunci când copilul împlinește vârsta de opt luni, beneficiezi de stimulent de inserție până când copilul împlinește vârsta de doi sau trei ani. Totuși, poți prelungi această perioadă cu încă un an, iar aceste reglementări sunt menționate mai jos, în capitolul pentru prelungirea stimulentului de inserție sau a avut loc decesul copilului.
Beneficiarii stimulentului de inserție sunt oricare dintre cei doi părinţi ai copilului, care se află în concediu pentru creşterea copilului şi își doresc să se întoarcă la muncă mai devreme.
Același drept îl are și persoana care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă.
Excepție face asistentul maternal profesionist.
„Avem un proiect de ordonanță de urgență prin care modificăm cadrul legal pentru concediul și indemnizația lunară de creștere a copiilor, în sensul în care creștem stimulul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de șase luni.
Este o măsură care crește veniturile părinților, care scade riscurile deprofesionalizării părintelui. Asigură, de asemenea, o forță de muncă necesară angajatorilor care erau în situația de a fi privați de sprijinul unui angajat care opta să stea doi ani de zile sau trei ani pentru copilul cu dizabilități în concediu de creștere a copilului. Este o măsură care aduce un plus financiar substanțial la bugetul statului. Stimulentul de inserție ajunge la 1.500 de lei, de la 650 de lei cât se află în momentul de față. Este o sumă consistentă, prin care părintele care optează să se întoarcă la muncă poate să apeleze la servicii specializate pentru supravegherea și îngrijirea copilului.”, a anunțat, joi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o conferință de presă.
Stimulentul se acordă în urma completării unei cereri, astfel încât, la ieșirea din concediul de creștere a copilului, orice părinte poate beneficia de acest ajutor. Acesta se stabilește după cum urmează:
- începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată
- începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente
- începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, a plasamentului sau a încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului
- de la data depunerii cererii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute.
Pe lângă cererea de acordare a stimulentului de inserție, sunt necesare și următoarele documente:
- Actele de identitate ale ambilor părinți – copie și original
- Certificatul de căsătorie (dacă este cazul) – copie și original
- Certificatul de naștere al copilului pentru care se cere stimulent – copie și original
- Certificatele de naștere ale celorlalți copii aflați în întreținere – copii și original
- Actele care dovedesc calitatea solicitantului și relația pe care acesta o are cu copilul (în cazul copiilor adoptați sau în plasament)
- Dovada reluării activității
- Dovada eliberată de angajator sau de organele competente privind veniturile realizate.
Cererea pentru acordarea stimulentului de inserție și actele necesare, în copie sau în original, se depun la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința, potrivit bundeangajat.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News