România se bucură de resurse de gaz, însă e de ajuns? Iată ce ne-a dezvăluit consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului Nicolae Ciucă, Iulian Chifu.
Analizând situația energetică a României în context internațional, ca urmare a războiului Rusia - Ucraina, ce a dus la o criză energetică majoră în Europa, dar și la inflație, analistul de politică externă Iulian Chifu, consilier de stat în Guvernul României și un apropiat și vechi prieten al premierului Nicolae Ciucă, a subliniat că problema României nu va fi aprovizionarea, ci prețul.
”România are două profituri majore: are gaz, 80% din gazul intern, la care se adaugă 10% prin deschiderea off-shore-ului, în iunie. Are și alte resurse de gaz, iar datele arată că ne apropiem de rezerva de 80% de gaz în depozite, de unde se extrag pe timpul iernii. Iarna consumăm gazul obișnuit, care se extrage și iarna, gazul din rezerve, la care adaugăm un anumit tip de import sau găsim variante alternative de a compensa necesarul când consumul o impune.
Problema fundamentală a României nu este nici în zona gazului, nici în zona energiei, ca aprovizionare, cât este în zona prețului, iar, la capitolul preț, sigur, suntem în piață comună. Indiferent că extrag sau produc în România, prețul e cel de piață. Dacă ai un preț mai mic, curentul și gazul fug unde obțin un preț mai bun. Deci suntem pe o piață comună. E adevărat, pe dimensiunea aceasta există dezbateri, (...) dar e vorba de un anumit tip de limitare a prețului și anumite formule de economisire sau de schimbare a categoriei energetice (vezi discursul Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene, n.r.). Acest lucru face ca întreaga piață să se limiteze și acest lucru se întâmplă și-n România. Dar nu uitați că măsurile Guvernului vin și acoperă diferența de cheltuială pentru 90% din cetățenii României. (...)
La capitolul energiei electrice, evaluarea este că nu ne așteptăm la probleme în această iarnă. Nu a existat niciun fel de discuție care să implice un deficit. (...) Bilanțul arată cel puțin echilibrat” a spus Iulian Chifu, în interviul acordat DCNews și DefenseRomania.
Vezi interviul complet:
Blackout 2022: Germania, Franța și Marea Britanie se pregătesc să stingă lumina. Răsturnare de situație privind centralele nucleare. Este invocată ”teroarea energetică a lui Putin”
Gazul natural tot mai scump și mai puțin scumpește și electricitatea, asta pentru că Uniunea Europeană produce electricitate folosind gaz natural. În acest context, se vorbește tot mai mult despre blackout în special în țările din Vest, marile puteri ale UE, de care depind economic toate celelalte state. Când s-a vorbit despre acest scenariu, prin prisma exercițiului făcut de Austria, părea ceva îndepărtat și nerealist. Astăzi, însă, tot mai multe site-uri din Germania, Marea Britanie sau Franța vorbesc despre această posibilitate, citând oficiali.
”Lipsa de gaze prezisă este uriașă și va afecta toate domeniile sectorului energetic” a declarat Alexander Dobrindt, șeful partidului CSU bavarez din Camera Inferioară a Parlamentului, într-un interviu pentru ziarul Welt am Sonntag.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu