Află în articol mai multe despre situația dolarului american.
Odată invincibilul dolar încă se clătina marți după noi dovezi macroeconomice că narațiunea excepționalismului american ar putea să se estompeze, informează agenția Reuters.
Indicele dolarului a căzut la un nou minim al ultimelor două luni în orele asiatice, ducând declinul său de miercurea trecută la peste 1%, în urma unei avalanșe de date economice mai slabe din SUA, cel mai recent o încetinire a activității fabricilor și o contracție surprinzătoare a lucrărilor de construcții.
Marele test vine vineri, cu cifrele lunare privind salariile, dar un raport al pieței muncii de mai târziu în cursul zilei de astăzi ar putea, de asemenea, să dea o lovitură dolarului sub forma raportului JOLTS (n.r. sondajul privind evoluția locurilor de muncă vacante și rotația forței de muncă), care este prognozat să arate scăderea numărului de posturi vacante la un minim de trei ani.
Piețele bursiere nu știu cum să reacționeze la această știre, care, pe de o parte, devansează potențialele reduceri de rate ale Rezervei Federale a SUA, dar, pe de altă parte, transmite un semnal îngrijorător cu privire la profiturile companiilor.
Nu și pe piața obligațiunilor, unde randamentele sunt ferm mai mici.
De la o probabilitate de 50-50 săptămâna trecută, șansele sunt acum de 60-40 pentru o reducere a ratei dobânzii în septembrie, conform instrumentului FedWatch al CME Group.
Următoarea ședință a Rezervei Federale a SUA se desfășoară de marți până miercuri săptămâna viitoare și, deși s-ar putea să nu aducă o schimbare de politică, proiecțiile actualizate privind economia și ratele vor oferi noi motive pentru investitori.
Bineînțeles, ședința Băncii Centrale Europene este la doar două zile distanță, iar piețele sunt pregătite pentru o reducere dură. Inflația este din nou în creștere, ceea ce face ca perspectiva unei posibile relaxări a politicii mai târziu în cursul anului să fie mai neclară.
Șomajul din Germania este singura informație din zona euro care prezintă o importanță deosebită astăzi.
Elveția, între timp, publică indicele prețurilor de consum (IPC). Inflația este în creștere și acolo, dar economiștii și traderii înclină în prezent în continuare ușor spre o reducere a ratei în această lună, după ce Banca Națională a Elveției a devenit prima mare bancă centrală care a dat startul unui ciclu de relaxare la începutul acestui an.
Principalele evoluții care ar putea influența piețele marți:
- Șomajul din Germania (mai)
- Elveția - IPC (mai)
- Numărul posturilor vacante din SUA, conform raportului JOLTS (aprilie)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News