EXCLUSIV  Șefii din telefonie pot accesa convorbirile abonaților. Av. Bărbuceanu arată care sunt faptele penale

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Șefa dintr-o importantă companie de telefonie din România a accesat ilegal convorbirile unei cliente la cererea fiicei sale.

Mai exact, polițista Roxana Avram a intervenit la mama sa, care este șefă într-o importantă companie de telefonie din România, la cererea unui prieten. Bărbatul respectiv dorea să afle dacă e înșelat de iubită. Autoritățile au descoperit fapta în timp ce investigau și alte acuzații de corupție în care era implicată polițista Roxana Avram.

Potrivit DNA, Roxana Avram ar fi promis bărbatului că îi va furniza detalii despre convorbirile partenerei, apelând la mama sa, care ocupa o funcție de conducere în compania de telefonie. Mama polițistei a recunoscut faptele în fața anchetatorilor pentru a obține o pedeapsă mai ușoară.

Stenogramele din interceptările efectuate de autorități pot fi văzute AICI.

Chiar dacă a fost prezentat mai mult prin prisma picanteriei situației, cazul este unul extrem de grav și ar putea genera urmări în cascadă. În primul rând, vorbim de o persoană din conducerea unei companii de telefonie care a intrat și a văzut convorbirile unui abonat al respectivei firme. Să ne gândim numai la faptul că, pe lângă oamenii de rând, abonați ai companiilor telefonice sunt și oficiali, senatori, deputați, miniștri etc. 

Jurnaliștii pot la rândul lor să fie extrem de afectați de capacitatea șefilor unei companii telefonice de a vedea cu cine conversează abonații. Dacă, de exemplu, ipotetic vorbind, un jurnalist face o anchetă despre compania telefonică la care este abonat, conducerea respectivei companii poate afla extrem de ușor informații despre sursele jurnalistului.

În plus, nu este vorba de o muncă laborioasă, având în vedere cazul mamei polițistei Roxana Avram, ci doar de o intrare în baza de date a companiei și câteva click-uri pentru a se ajunge la informația de interes. Ținând cont că o companie telefonică are milioane de abonați, un astfel de caz poate avea implicații la bursă, prin prăbușirea acțiunilor companiei.

Gravitatea situației și precedentul creat ridică îngrijorări legate de repetarea unor astfel de cazuri și în alte companii. Deși este de apreciat faptul că nu a fost divulgat numele companiei și al mamei polițistei, Autoritatea de Protecție a Datelor Personale și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații ar trebui să facă verificări temeinice pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.

Avocatul Bărbuceanu: Urmează ca procurorul să extindă urmărirea penală pentru alte fapte

Având în vedere că acest caz implică și o violare a corespondenței, l-am contactat pe avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru a-i cere câteva lămuriri privitoare la violarea secretului corespondenței și divulgarea conținutului unei convorbiri sau comunicări.

„În 302 - Codul Penal, Aliniatul 2 vorbește de convorbiri telefonice și se prevede o pedeapsă de 6 luni - 3 ani. Urmărirea penală se poate extinde oricând cu privire la alte persoane sau la alte fapte și se vor reține faptele ca fiind săvârșite în concurs. Nu este nevoie să se facă alt dosar. I se va reține și această infracțiune din aliniatul 2. De asemenea, divulgarea unei convorbiri este faptă agravantă, iar pedeapsa e 3 luni - 2 ani. Urmează ca procurorul să extindă urmărirea penală pentru alte fapte“, a spus, la DC News, avocatul Bogdan Bărbuceanu.

(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conținutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoștință de aceasta din greșeală sau din întâmplare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Prin urmare, dosarul de luare de mită al șefei din compania de telefonie mobilă se poate extinde și pentru alte fapte, implicit cele din Art 302 - Violarea secretului corespondenţei | Codul Penal.

Avocatul Bărbuceanu a precizat și că Autoritatea de Protecție a Datelor Personale și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații se pot autosesiza în acest caz, în vederea efectuării unor anchete care să stabilească dacă practica este una generalizată și dacă e pusă în pericol confidențialitatea abonaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel