Într-un discurs susținut joi în fața corpului diplomatic acreditat la Vatican, Papa Francisc a lansat un apel ferm împotriva răspândirii „știrilor false” și a utilizării abuzive a inteligenței artificiale (AI) în manipularea conștiințelor. Liderul Bisericii Catolice a atras atenția asupra efectelor distructive pe care dezinformarea și polarizarea le au asupra societății contemporane.
Societăţile sunt astăzi "din ce în ce mai polarizate", a declarat acesta, iar tendința "este agravată de crearea continuă şi difuzarea de ştiri false care nu numai că deformează realitatea faptelor, ci sfârşesc şi prin a deforma conştiinţele, suscitând percepţii eronate asupra realităţii". Potrivit suveranului pontif, răspândirea necontrolată a dezinformării contribuie la „percepții eronate asupra realității”, fenomen intensificat de utilizarea tehnologiilor moderne și a inteligenței artificiale.
De asemenea, Papa Francisc a exprimat îngrijorarea că „în epoca noastră, negarea adevărurilor evidente pare să aibă câștig de cauză”. În ciuda faptului că ființa umană este „însetată de adevăr”, Papa a remarcat că mulți oameni fie resping argumentele raționale, considerându-le instrumente ale unor puteri oculte, fie își construiesc propriile adevăruri, pe care le percep ca absolute.
În discursul său, Papa Francisc a avertizat asupra riscurilor asociate utilizării AI pentru manipularea conștiințelor. „Aceste excese pot fi întărite de mijloacele moderne de comunicare și de inteligența artificială, utilizate abuziv în scopuri economice, politice și ideologice”, a subliniat liderul Vaticanului. Într-o epocă în care imaginile generate de AI și zvonurile nefondate devin tot mai frecvente, pontiful a reamintit importanța discernământului și a educației.
„Educația, ca și alfabetizarea mediatică, urmărește să ofere instrumente esențiale pentru dezvoltarea capacităților de gândire critică, cu scopul de a îi înzestra pe tineri cu mijloacele necesare pentru dezvoltarea personală și participarea lor activă la viitorul societății”, a afirmat el.
Discursul s-a încheiat cu un apel la o „diplomație a speranței” bazată pe adevăr, suveranul pontif pledând pentru o colaborare internațională care să promoveze transparența și dialogul.
Declarațiile Papei Francisc vin pe fondul unor controverse recente privind decizia Meta de a închide programul său de fact-checking în Statele Unite. Grupul condus de Mark Zuckerberg intenționează să înlocuiască această inițiativă cu un sistem de Community Notes, asemănător celui utilizat de platforma X, deținută de Elon Musk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci