Parlamentul Ucrainei a interzis, prin lege, relatarea în ton pozitiv a acţiunilor Rusiei.
Parlamentul Ucrainei a adoptat, marţi, în lectura sa finală legea "privind mass-media", care interzice reflectarea pozitivă a acţiunilor Rusiei şi extinde drepturile autorităţilor legate de reglementarea mass-media. Adoptarea proiectului de lege a fost anunţată de deputatul Radei Supreme, Iaroslav Jelezniak, pe canalul său Telegram.
Potrivit afirmaţiilor sale, 299 din cei 450 de membri ai Parlamentului ucrainean au votat în favoarea proiectului de lege. Noua lege extinde atribuţiile Consiliului Naţional al Radio-Televiziunii, care devine singura autoritate de reglementare a mass-media.
Consiliul Naţional primeşte dreptul de a trimite instrucţiuni obligatorii redacţiilor tuturor instituţiilor media, de a amenda toate tipurile de mass-media (TV, radio, presa scrisă şi online), de a interzice funcţionarea mass-media online pe o perioadă de 14 zile, fără a avea o hotărâre judecătorească, să anuleze înregistrarea presei scrise. Acest organism dobândeşte, de asemenea, dreptul de a cere furnizorilor de internet să blocheze accesul la publicaţiile online fără o decizie judecătorească, de a cere serviciilor pe YouTube şi Facebook (interzise în Rusia, deţinute de corporaţia Meta, recunoscută ca extremistă în Federaţia Rusă) să elimine orice conţinut şi de la Google de a elimina informaţiile din rezultatele căutării sale de către utilizatori în browserul cu acelaşi nume, pentru a reglementa activitatea operatorilor de televiziune prin cablu şi online.
Legea nu prevede înregistrare pentru site-uri web şi bloggeri, însă, în acest caz, aceştia nu sunt supuşi drepturilor prevăzute pentru mass-media înregistrate, inclusiv dreptul de a primi acreditare pentru organisme oficiale. Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina a emis, marţi, o declaraţie în care critică legea mass-media.
Criticii subliniază că Consiliul Naţional nu este un organism de reglementare independent, din moment ce jumătate din acest organism este numit de preşedintele Ucrainei, iar cealaltă jumătate de către Parlament, în care majoritatea este deţinută de partidul pro-prezidenţial. Legea nu prevede cote pentru jurnalişti, reprezentanţi ai sectorului mass-media sau consumatori de informaţii în componenţa autorităţii de reglementare. Legea mass-media din Ucraina interzice, de asemenea, toate canalele TV şi alte resurse media din Rusia, care în Ucraina este denumită oficial drept "stat agresor".
În plus, legea interzice difuzarea de informaţii despre acţiunile Rusiei, care, din punctul de vedere al autorităţilor ucrainene, nu sunt de încredere. Reflectarea "exclusiv pozitivă" a activităţilor autorităţilor ruse în scopul "popularizării" acestora este, de asemenea, interzisă. Proiectul de lege "privind mass-media", elaborat de deputaţii din cadrul Partidului "Slujitorul Poporului", a fost înregistrat la Rada Supremă la sfârşitul lunii decembrie 2019. Acesta fost criticat de comunitatea jurnalistică şi trimis spre revizuire în mai 2020, scrie Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News