Italia a devenit cunoscută în întreaga lume după ce a scos la vânzare case în zone turistice sau rurale - profund autentice - la prețuri de nimic, în contextul în care tot mai multe case au fost abandonate.
Încercând să evite ca satul lui de suflet să ajunge pe mâinilor unor investitori fără scrupule, în 2008, un italian a convins alți șapte să cumpere satul vechi legat de satul său natal printr-o potecă. Este vorba despre San Severino di Centola, situat în provincia Salerno, Campania.
În 2008, Silverio D’Angelo și-a unit forțele cu alți opt italieni pentru a cumpăra casele vechi părăsite ale satului. Ultimii locuitori plecaseră în 1970 de aici. Bancher pensionar, Silverio D’Angelo spune că a bătut la ușile moștenitorilor foștilor proprietari pentru a-i convinge să vândă după ce s-a îngrijorat că satul fantomă va cădea pradă unor investitori care i-ar fi schimbat radical structura, scrie CNN.
”Am fost mânați de o dragoste viscerală pentru acest loc, de pasiunea pentru rădăcinile și strămoșii noștri”, spune D'Angelo, un nativ născut în partea mai nouă a satului, conectată la vechiul cătun, care a fost construit mai în jos, când localnicii au început să fugă din vechiul cătun, în anii 1800, din cauza iernilor grele, a drumurilor dificile și a condițiilor grele de viață.
”Avem un atașament puternic față de acest pământ, inimile noastre aparțin acestui loc. Dar a fost o mișcare destul de nesăbuită. Ai nevoie de multă răbdare și bani pentru a readuce la viață un loc ca acesta” spune italianul.
În secțiunea mai nouă San Severino di Centola locuiesc aproximativ 350 de oameni. Distanța între cele două este de aproximativ 15 minute de mers pe jos. În vechiul sat, D’Angelo explică că el și ceilalți au achiziționat aproximativ 60 de locuințe vechi de piatră în urmă cu 15 ani.
Ei nu au planuri mărețe să transforme cătunul, care este înconjurat de dealuri, păduri și pâraie, într-o stațiune luxoasă sau un loc de refugiu de vacanță cu reședințe, ci pur și simplu doresc să ajute la păstrarea frumuseții originale a satului.
”Mi se frânge inima să văd cătunul fantomă căzând în bucăți și în uitare și că doar o mică parte din el a fost reamenajată” spune, totuși, D’Angelo pentru CNN. ”Vrem să-l facem pe deplin accesibil și sigur pentru vizitatori” afirmă el.
Deși preferă să nu dezvăluie cât a plătit grupul pentru cătunul fantomă, D'Angelo îl descrie ca fiind o ”misiune de salvare ambițioasă”.
”Nu am vrut ca vechiul sat să cadă pe mâini greșite, ceea ce i-ar fi distrus însăși natura”, adaugă el: ”Așa că, chiar dacă este dărăpânat, am decis că este mai bine să-l cumpăram pentru a ieși de pe piață, fără a face neapărat ceva cu el.”
San Severino di Centola este unul dintre cele aproximativ 6.000 de cătune sau sate fantomă abandonate, presărate în jurul Italiei, care au fost lăsate pustii din cauza dezastrelor naturale sau a migrației.
Până acum, aici au fost reamenajate, cu fonduri publice, castelul impunător, un drum care duce la el și la o piață mică, cu expoziții de pictură, laboratoare de poezie și concerte. D`Angelo invocă lipsa de resurse și birocrația. ”Nu am făcut prea multe”, recunoaște el, punându-și speranțele în intervența primăriei. ”Deocamdată, suntem fericiți să deținem și să protejăm locul fantomă așa cum este, dar nu ne-ar deranja să găsim investitori conștienți de mediu, dispuși să efectueze o remodificare ecologică” mai spune italianul.
Situat la sud de Napoli, în Parcul Național Cilento, San Severino di Centola se întinde pe doi pinteni stâncoși roșiatici suspendați deasupra unei prăpastii adânci.
Cocoțată deasupra râului Mingardo și a așa-numitului canion ”gâtul diavolului”, o singură potecă neasfaltată duce din noul oraș în vechiul cartier abandonat, locuit cândva de familii de fermieri și ciobani.
Vechile case bazate pe creasta stâncoasă erau greu accesibile, așa că locuitorii rămași ai satului au început să se deplaseze mai în jos pe măsură ce ceilalți au plecat.
Caprele sălbatice sunt adesea observate printre ruine, împreună cu părți dintr-o cale ferată veche abandonată acoperită de mușchi.
Odinioară o așezare defensivă, construită pentru a controla întreaga coastă, este acum o destinație ideală pentru excursii de o zi pentru turiştii care stau pe coasta animată a Cilento. ”Cătunul fantomă, deși este în mare parte privat, este deschis pe tot parcursul anului, cu intrare gratuită și în fiecare an atrage aproximativ 50.000 de turiști, mai ales vara, când vin pentru a scăpa de plajele fierbinți”, spune D’Angelo.
Popularele orașe de coastă Marina di Camerota și Palinuro sunt situate în apropiere, la fel ca și regiunea viticolă Basilicata.
Conectate printr-o serie de trepte, majoritatea locuințelor goale din piatră au acoperișuri prăbușite, găuri în care odinioară erau ferestre și uși, în timp ce copacii și iarba se strecoară prin crăpăturile uriașe ale pereților.
Odată cu finanțarea necesară, fie de la persoane private, fie de la orice public local dornic, D’Angelo speră să poată oferi satului o schimbare durabilă la scară mică, care îi va scoate în evidență unicitatea.
”Casele prăbușite cu două etaje ar putea găzdui buticuri de artizanat sau laboratoare de artă sau se pot transforma în camere minuscule împrăștiate pentru câțiva oaspeți, care se îmbină cu împrejurimile, respectând aspectul și liniștea cătunului”, spune D’Angelo.
Deși cumpărarea satului a fost o decizie uriașă, iar procesul de revitalizare a acestuia a fost departe de a fi simplu, el și ceilalți nu regretă și consideră că este responsabilitatea unor oameni ca ei să păstreze orașele muritoare ale Italiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu