O nouă metodă de stocare masivă de date revoluționează tehnologia.
Cererea pentru capacități tot mai mari de stocare a datelor a existat dintotdeauna și nu va dispărea prea curând. Din fericire, cercetări recente propun o abordare inovatoare pentru a comprima mult mai multe informații în același spațiu fizic pe un disc optic. Această tehnologie avansată folosește același principiu al stocării optice (laser) utilizat la scrierea DVD-urilor, dar extins în trei dimensiuni. Astfel, în loc de un singur strat, sunt create sute de straturi, ceea ce duce la o creștere impresionantă a capacității de stocare, potrivit Techxplore.
Cu ajutorul acestor DVD-uri speciale despre care se spune că ar putea înmagazina peste un milion de filme se deschide posibilitatea de a ajunge la nivelul exabiților, adică un milion de trilioane de biți. „Această inovație permite atingerea nivelului de stocare în exabiți prin stivuirea de discuri la scară nanometrică în matrice, un aspect crucial pentru centrele de date mari, unde spațiul este limitat”, explică cercetătorii în studiul lor.
Noua tehnologie se bazează pe un mediu de stocare inovator, denumit AIE-DDPR (fotorezist dopat cu colorant cu emisie indusă de agregare). Acest mediu constă într-o peliculă subțire care permite scrierea datelor la rezoluții extrem de ridicate. Stocarea optică 3D a datelor devine posibilă prin aplicarea unor modele laser pe suprafață, utilizând colorantul din peliculă și combinația specifică de molecule care captează și reacționează la lumină. Se crede că noua tehnologie va reuși să depășească unele dintre limitările actuale ale stocării volumelor mari de informații digitale. Cu toate acestea, cerințele tot mai mari de capacitate de stocare nu contribuie la eforturile noastre de a proteja mediul înconjurător.
„Centrele de date care se bazează pe tehnologiile de stocare existente, cum ar fi dispozitivele flash semiconductoare și hard disk-urile, au un consum ridicat de energie, implică costuri operaționale mari și au o durată de viață limitată”, avertizează cercetătorii. Este important de subliniat că există încă provocări majore care trebuie depășite. Înainte ca tehnologia să fie aplicată pe scară largă, aceasta trebuie să devină mai rapidă și mai eficientă din punct de vedere energetic, deși cercetătorii au deja câteva soluții în minte pentru a atinge aceste obiective.
Dacă noua metodă de stocare a datelor va fi dezvoltată cu succes, beneficiile sunt clare: centre de date care ocupă mult mai puțin spațiu, sunt mai accesibile din punct de vedere al costurilor și consumă mai puțină energie. „Capacitatea actuală de stocare optică a datelor trebuie mărită pentru a satisface pe deplin cerințele centrelor de date, dar creșterea densității suprafețelor mediilor optice rămâne o provocare”, spun cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu