Parlamentul ungar trebuie să ratifice aderarea Suediei la NATO "cât mai repede posibil", a declarat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, transmite AFP.
"Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu preşedinta ungară Katalin Novak, în contextul în care Ungaria este una dintre ultimele două ţări NATO, alături de Turcia, care nu a ratificat încă această aderare.
"Ungaria a indicat în repetate rânduri că nu va fi ultima ţară care ratifică aderarea Suediei. Acum contez pe Ungaria să îşi îndeplinească acest angajament. Parlamentul ungar trebuie să ratifice fără întârziere", a spus Jens Stoltenberg.
Katalin Novak, al cărei rol este în esenţă ceremonial, a dat asigurări că poziţia ţării sale în această privinţă nu s-a schimbat. Ea a spus că a discutat problema cu premierul ungar Viktor Orban înainte de călătoria sa la Bruxelles.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis luna trecută tratatul de aderare a Suediei la NATO parlamentului ţării sale, care trebuie acum să-l ratifice.
Suedia şi Finlanda au renunţat la decenii de neutralitate pentru a solicita aderarea la NATO, în urma invaziei Rusiei din Ucraina în februarie 2022. Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al Alianţei în aprilie.
Unul dintre cele mai importante obiective ale preşedinţiei ungare a UE de anul viitor va fi promovarea aderării României la Schengen, dacă acest lucru nu se va întâmpla până atunci, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Peter Szijjarto, miercuri, la Bucureşti, după convorbiri cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen - transmite MTI.
Potrivit unui comunicat difuzat de MAE de la Budapesta, după întâlnirea cu Kelemen Hunor, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că guvernul de la Budapesta acordă o importanţă strategică cooperării dintre cele două ţări. "Cea mai importantă bază şi resursă a acestei cooperări strategice reprezintă comunitatea maghiară care trăieşte în Transilvania, în Secuime", a spus Peter Szijjarto.
Politicianul ungar a subliniat că Guvernul Ungariei priveşte această comunitate drept o resursă şi o punte de legătură în relaţiile bilaterale. "Prin urmare, este absolut firesc că atunci când vorbim de cooperarea cu România, opiniile şi sugestiile UDMR sunt întotdeauna importante pentru noi", a spus ministrul de externe ungar. Citește continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci