Stoltenberg, decorat de Biden cu cea mai înaltă distincţie a SUA

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Joe Biden l-a decorat pe Jens Stoltenberg cu cea mai înaltă distincţie a SUA la ceremonia de marcare a 75 de ani de NATO.

Președintele american Joe Biden l-a decorat marți seară pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu cea mai înaltă distincție a SUA, Medalia Prezidențială pentru Libertate. Evenimentul a avut loc în cadrul ceremoniei de marcare a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, desfășurată la Andrew Mellon Auditorium.

În discursul său plin de forță, Joe Biden a apărat realizările de politică externă ale președinției sale și a reiterat sprijinul neclintit pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. "Vladimir (Putin) vrea, nici mai mult nici mai puțin decât subjugarea totală a Ucrainei... și să șteargă Ucraina de pe hartă," a declarat Biden. "Ucraina poate și îl va opri pe Putin," a adăugat el, subliniind importanța sprijinului colectiv al aliaților.

Președintele american a anunțat că SUA, Germania, România și Olanda au furnizat Ucrainei sisteme Patriot suplimentare pentru apărare, un fapt confirmat ulterior de Casa Albă printr-o declarație comună semnată de liderii din cele patru țări, alături de Italia, care a donat un sistem suplimentar, și Ucraina.

Joe Biden i-a strâns mâna lui Jens Stoltenberg și i-a mulțumit pentru dedicarea și competența demonstrate în exercitarea atribuțiilor sale pe parcursul ultimilor zece ani, evidențiind și faptul că Stoltenberg și-a pus planurile în așteptare după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale deosebite, Biden i-a decernat lui Stoltenberg Medalia Prezidențială pentru Libertate.

La ceremonie au participat liderii celor 32 de țări aliate, care și-au reafirmat angajamentul pentru securitatea și stabilitatea internațională, subliniind unitatea și solidaritatea NATO în fața provocărilor globale.

Iohannis pledează pentru întărirea apărării aeriene a Ucrainei

Klaus Iohannis, semnatar alături de alţi 5 lideri al unei declaraţii comune privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o declarație comună privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei, alături de omologii săi american Joe Biden, ucrainean Volodimir Zelenski și premierii olandez Dick Schoof, italian Giorgia Meloni și german Olaf Scholz, conform unui comunicat emis marți seară de Casa Albă.

Președintele Joe Biden a anunțat în discursul său, susținut cu prilejul ceremoniei care a marcat împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO, că SUA și aliații lor vor trimite noi sisteme Patriot Ucrainei, exprimându-și convingerea că aceasta va câștiga războiul cu Rusia.

"Suntem angajați să furnizăm Ucrainei capabilități suplimentare de apărare aeriană în contextul în care se apără împotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice," se menționează în declarația comună.

Liderii celor cinci state donatoare au anunțat că vor furniza Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania și România, componente Patriot donate de Olanda și un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel