Stoltenberg merge în Ungaria pentru o întâlnire cu Viktor Orban

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se deplasează miercuri la Budapesta cu scopul de a găsi un teren de înţelegere cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care se opune eforturilor Alianţei Nord-Atlantice de a consolida ajutorul pentru Ucraina, relatează AFP. 

În vederea summitului prevăzut la Washington în luna iulie, responsabilul pregăteşte un plan astfel încât NATO să joace un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Kiev şi pregătirea trupelor ucrainene. Însă Ungaria refuză, spunând faptul că NATO că îi antrenează pe membrii alianţei 'într-o conflagraţie globală'.

Iar Viktor Orban, care a rămas apropiat de Rusia, vrea să 'redefinească poziţia' ţării sale cu scopul de a preveni 'orice participare la operaţiuni în afara teritoriului NATO'.

'Trebuie să stăm departe de război şi vom discuta modalităţile cu secretarul general', a zis prim-ministrul naţionalist la începutul acestei săptămâni. Cei doi vor avea o conferinţă de presă puţin după ora 10.00 (08.00 GMT). Ideea este de a oferi ţării din Europa Centrală un fel de 'drept de retragere', au notat surse diplomatice.

De asemenea, Ungaria ar fi scutită de a participa la o altă iniţiativă a lui Stoltenberg, care are în vedere perpetuarea ajutorului actual la un nivel minim de 40 de miliarde de euro pe an.

Viktor Orban, care blochează în mod regulat în cadrul Uniunii Europene ajutorul militar pentru Kiev, a devenit, totodată, o problemă pentru NATO, 'mai ales în ultimele luni', a subliniat un diplomat sub protecţia anonimatului, pe un fundal de frustrare crescândă în rândul aliaţilor.

Însă un altul consideră posibil un acord care să permită Ungariei 'să se abţină într-o manieră constructivă'. 'Se întrevede un punct comun', a zis el.

De la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, NATO are grijă să evite orice implicare directă, lăsând Washingtonului, principalul susţinător al Kievului, să coordoneze livrarea armelor furnizate de aliaţi. Însă în prezent vrea să îşi schimbe abordarea, de teama revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Un alt subiect de dispută este numirea premierului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, pentru a îi succeda lui Jens Stoltenberg în toamnă. Ungaria se opune acestui demers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel