Stoltenberg: NATO ar fi putut să acționeze mai mult pentru a preveni invazia rusească în Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Jens Stoltenberg, liderul NATO, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul german FAS că alianța militară occidentală ar fi putut întreprinde mai multe măsuri pentru a înarma Ucraina în efortul de a preveni invazia Rusiei din 2022.

"Acum oferim materiale militare (pe timp) de război - atunci am fi putut furniza materiale militare pentru a preveni războiul", a apreciat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a evidenţiat reticenţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de a furniza arme pe care Kievul le solicitase înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din cauza temerilor că tensiunile cu Rusia vor escalada.

După începerea războiului, Ucraina, care nu este membră a NATO, a primit un sistem de armament după altul de la aliaţii săi, la capătul unei ezitări iniţiale.

"Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, va renunţa în octombrie la funcţia sa de la NATO, pe care o deţine din 2014. Fostul premier olandez Mark Rutte a fost anunţat în iunie ca următorul secretar general al organizaţiei.

În interviu, Stoltenberg a apreciat că încheierea războiului din Ucraina va fi obţinută doar la masa negocierilor.

"Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei, a spus el.

Stoltenberg a refuzat să confirme dacă va prelua de la diplomatul german Christoph Heusgen funcţia de preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen după plecarea de la NATO. El a declarat pentru FAS că are "multe opţiuni" şi că va locui la Oslo, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel