Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, discuţiile urmând să vizeze viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice şi Flancul Estic.
"Agenda întrevederii va include evaluarea concretă a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, din anul 2016, şi la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum şi pregătirea agendei şi rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianţei la mediul internaţional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuţiilor", precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat, scrie Agerpres.
După convorbiri, cei doi oficiali vor susţine o declaraţie comună de presă.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, vor participa la deschiderea sesiunii plenare a celei de a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care va avea loc la Palatul Parlamentului.
Şeful statului va susţine un discurs în plenul AP NATO.
Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reuneşte membri ai parlamentelor din ţările membre şi partenere ale Alianţei, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public şi parlamentar în sprijinul politicilor Alianţei. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euroatlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale şi economice, aducând un plus de transparenţă în viaţa politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască şi să înţeleagă probleme actuale de importanţă majoră şi contribuie la promovarea unor poziţii comune în rândul parlamentarilor membri.
Adunarea reuneşte 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de ţări membre NATO, delegaţi din cele 12 ţări asociate, din ţările cu statut de membri asociaţi mediteraneeni şi observatori parlamentari.
Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general Jens Stoltenberg vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinaţională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova.
"Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale ţării noastre decis de şefii de stat şi de guvern la Summitul NATO de la Varşovia în anul 2016 pentru întărirea securităţii în regiune. Conjugând efortul României, al aliaţilor şi al NATO ca organizaţie, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianţei Nord-Atlantice - solidaritatea şi unitatea", subliniază Administraţia Prezidenţială. În aprilie, a fost declarată Capacitatea Operaţională Iniţială a MN BDE, cea finală fiind prevăzută pentru luna noiembrie 2018, iar ceremonia de activare drept Comandament Militar Internaţional NATO a avut loc în iulie.
Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi înalţi oficiali se vor întâlni şi cu militarii polonezi desfăşuraţi în România în Brigada Multinaţională.
"Ca urmare a deciziei preşedinţilor României şi Poloniei din marja Summitului de la Varşovia de anul trecut, cei doi aliaţi şi parteneri strategici au luat decizia unei participări reciproce pe teritoriile lor, România desfăşurând la rândul său o unitate militară în Polonia. Implementarea acestei decizii a celor doi preşedinţi este o contribuţie efectivă şi concretă la asigurarea coeziunii de abordare a Flancului Estic al NATO", se mai arată în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News