Stoltenberg se așteaptă ca aderarea Suediei la NATO să aibă loc în 2024

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a exprimat convingerea că procesul de aderare a Suediei la alianța nord-atlantică va fi finalizat în cursul anului 2024, transmite luni dpa.

Într-un interviu acordat dpa la finalul anului 2023, Stoltenberg a subliniat încrederea sa că Suedia va deveni cel de-al 32-lea membru al NATO cel mai târziu la summitul NATO din luna iulie.

Stoltenberg a menționat că Suedia și-a respectat angajamentele față de Turcia, precizând că discuțiile dintre SUA și Turcia referitoare la achiziționarea de către Ankara a avioanelor de luptă americane F-16 sunt în curs.

Suedia și-a depus candidatura pentru aderarea la NATO în mai 2022, dar procesul a fost împiedicat de războiul din Ucraina, iar Suedia spera inițial să adere în vara acelei perioade.

Cu toate acestea, Turcia a criticat Suedia pentru lipsa de determinare în gestionarea chestiunii organizațiilor teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), refuzând să-și exprime acordul, dat fiind faptul că admiterea unor noi membri în alianță necesită aprobarea unanimă a membrilor existenți.

După ce Suedia a făcut concesii, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat recent că va permite ratificarea aderării Suediei la NATO de către parlamentul turc. Totuși, Erdogan dorește și aprobarea Congresului SUA pentru livrarea de avioane de luptă americane F-16 în Turcia.

Stoltenberg a evidențiat importanța strategică a Turciei pentru securitatea Europei, subliniind că aceasta se află într-o poziție strategică la Marea Neagră și este vecină cu Irakul și Siria.

Întrebat despre divergențele cu Turcia, Stoltenberg a menționat că există preocupări exprimate de aliații NATO cu privire la condițiile de muncă ale jurnaliștilor și alte aspecte legate de statul de drept, dar a subliniat că NATO este platforma unde aliații își exprimă îngrijorările și discută chestiuni importante.

Următorul summit al NATO va avea loc la Washington între 9 și 11 iulie, iar în cadrul acestuia alianța va sărbători 75 de ani de la înființare.

Pentru ca Suedia să devină membru cu drepturi depline în NATO, toți membrii actuali ai alianței trebuie să ratifice protocolul de aderare. În afară de Turcia, și Ungaria nu a ratificat până în prezent acest protocol. Totuși, guvernul de la Budapesta a asigurat în repetate rânduri că Ungaria nu va fi ultimul stat care să ia această măsură, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel