Psihologul Adela Moldovan a lansat o petiție prin care spune stop abuzului emoțional al copiilor în spitale. Aceasta fost depusă la Colegiul Medicilor din România şi la Ordinul Asistenţilor Medicali.
Experienţele negative din spitale şi abuzurile emoţionale în relaţia cu medicii lasă urme în comportamentul copiilor.
"Practica multor medici si asistente din clinicile medicale din Romania este de a interzice prezenta parintelui in timpul realizarii asupra copiilor a unor proceduri medicale de rutina (ex. recoltarea de sange, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forta a copilului. Aceasta procedura are efecte potential traumatizante asupra copilului si asupra parintelui. Studiile stiintifice indica dezavantaje clare ale aplicarii cu forta a tratamentelor medicale asupra copiilor si lipsa dovezilor pentru o mai buna desfasurare a tratamentului medical. Standardele de practica internationale recomanda prezenta parintilor pentru a facilita aplicarea tratamentului medical si a evita traumatizarea copilului si transformarea sa pe viitor intr-un pacient necooperant. Practica locala din pacate este blocata in vechi cutume, iar parintii sunt informati sa paraseasca camera de tratament si adesea sunt amenintati cu ne-aplicarea tratamentului asupra copilului daca nu se supun cerintelor, amenintari ce contravin Legii Drepturilor Pacientului", se arată în textul petiției lansată de Adela Moldovan.
Copiii sunt persoane, nu organe!
"Respectam medicii si asistentii medicali, suntem intelegatori fata de presiunile la care sunt supusi si neajunsurile din sistemul medical care ii afecteaza, dar ii rugam sa ne considere copiii persoane, nu organe. Copiii au emotii si sunt constienti de ce li se intampla, nu ii traumatizati! Ne dorim copii care sa mearga cu drag la medic, care sa nu fie terorizati de halatul alb", adaugă psihologul.
Adela Moldovan a adresat și un apel către Colegiului Medicilor din România și Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
"Solicitam Colegiului Medicilor din Romania si Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania sa impuna membrilor sai respectarea Legii Drepturilor Pacientului care prevede la articolul 32 ca: "Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material şi de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităţilor, mediul de îngrijire şi tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial." De asemenea solicitam interzicerea practicii scoaterii fortate a parintilor cooperanti si stabili emotional din camera de tratament unde copilul este ingrijit!", se mai arată în textul petiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu