Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene, a vorbit despre antreprenorii români și munca la negru prin prisma proiectului cu stopajul la sursă.
Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor după o perioadă de 60 de zile de la scadenţă se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor (...)
Din practica organelor fiscale s-a constatat faptul că o parte dintre debitori îşi efectuează plata obligaţiilor fiscale cu o întârziere faţă de termenul de scadenţă, motivat de lipsa de lichidităţi existentă la acel moment. Aşadar, din punct de vedere al recuperării creanţelor, riscul fiscal de încasare este ridicat atunci când contribuabilii achită cu întârziere într-un termen mai mare de 60 de zile, întrucât după acest termen există posibilitatea să intre în incapacitate de plată.
Pe de altă parte, prin prevederile Codului de procedură fiscală, statul român a acceptat ca, prin procedura de mediere, organele fiscale să identifice soluţia optimă de stingere a obligaţiilor fiscale, inclusiv a celor cu stopaj la sursă, precum şi termenele la care acestea se vor achita (citește continuarea AICI).
Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a fost prezent la Digi24, unde a vorbit despre măsuri clare care să combată munca la negru și să stimuleze antreprenorii:
„Eu cred că, dincolo instrumentele de colectare, trebuie să ne schimbăm în primul rând atitudinea față de antreprenori. Noi, statul, Guvernul. Eu nu fac un secret și din faptul că am fost unul dintre cei care s-au declarat împotriva reincriminării stopajului la sursă. În Parlament, voi depune un amendament în care voi încerca să scot acea ordonanță trenuleț.
Până la 5 angajați pe care îi țineți la negru, dacă ați avea o companie, primiți contravenție. Dacă dumneavoastră angajați mâine 3-4 oameni la negru, primiți contravenție. Dacă sunteți atât de fraier să fiți și om corect, să-i și angajați pe bune cu contract de muncă și la un moment dat nu vei putea plăti, vă treziți cu dosar penal.
De exemplu, încasările foarte bune de anul trecut nu s-au făcut cu atitudinea asta, din contră. Vorbeam că antreprenorul este un erou. Eu nu vreau să cred că am trecut de la antreprenorul este un erou la antreprenorul este un infractor, pentru că tot la antreprenor ne uităm după aceea să plătească. Să-i plătească lui Vîlceanu salariul, să-i plătească ministrului de Finanțe sau ministrului Muncii.“, a punctat ministrul Dan Vîlceanu.
Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, îl contrazice pe ministrul Muncii, Marius Budăi, privind afirmația că "plafonul de 9,4% din PIB înseamnă sărăcirea populației".
„Este un lucru cu care eu nu sunt de acord și mi se pare că nu trebuie să avem discursul acesta public, mai ales când suntem la guvernare“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, vineri seară, la Digi24, referindu-se la afirmația că „procentul de 9,4% din PIB conduce la sărăcirea populației“.
„Scuzați-mă, dar noi nu am avut niciodată 9,4% din PIB cheltuieli cu pensiile până acum. Am avut mai puțin. Asta înseamnă că toți politicienii care au fost la guvernare până acum au ținut voit România săracă și pensionarii săraci. Ceea ce eu nu cred!“, a continuat Dan Vîlceanu.
Întrebat de către moderatorul Claudiu Pândaru dacă „e un reproș pe care îl face colegilor legat de comunicarea publică“, Dan Vîlceanu a răspuns negativ și a precizat că „eu discut cu domnul Budăi în mod frecvent în contradictoriu“ (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu