Află în articol tot ce trebuie să știi despre Storm Shadow, rachetele trimise de Marea Britanie in Ucraina.
Forțele ruse au fost atacate în orașul ucrainean ocupat Luhansk în dimineața zilei de luni, 15 mai 2023, cu rachete britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, scrie Daily Mail. Ținta a fost o fostă școală de aviație despre care se crede că adăpostește un contingent de trupe ale lui Vladimir Putin.
Două explozii s-au auzit în cazarma improvizată, iar ulterior au apărut videoclipuri care arată clădirea în flăcări.
Racheta Storm Shadow a fost dezvoltată pentru prima dată în anul 1994, dar a fost de fapt folosită de Ministerul Apărării al Franței înainte de a fi folosită și de Marea Britanie, francezii comandând 500 de rachete în 1998. Racheta cântărește aproximativ 1.300 de kilograme , și are o focoasă convențională de 450 de kilograme.
Are un diametru maxim al corpului de 48 de centimetri și o anvergură a aripilor de trei metri. Forțele britanice au utilizat operațional acest tip de rachete, pentru prima dată, în 2003, în timpul invaziei din Irak. Cunoscute și sub denumirea de rachete SCALP-EG, acestea au fost folosite și în 2011, în timpul intervenției NATO din Războiul Civil din Libia.
Arabia Saudită a primit, de asemenea, rachete Storm Shadows din partea Marii Britanii, ca parte a implicării sale în conflictul din Yemen.
Cel mai recent, rachetele Storm Shadow au fost utilizate de către Ucraina în conflictul său în curs cu Rusia. Furnizarea de rachete către Ucraina a fost confirmată de guvernul Regatului Unit, care deține între 700 și 1.000 de astfel de rachete cu rază lungă de acțiune.
Rachetele Storm Shadow, cu o precizie de peste 150 de mile, permit forțelor ucrainene să lovească mai adânc în teritoriile controlate de Rusia. Drept urmare, aceste rachete vor juca un rol cheie în contraofensiva țării împotriva ocupanților.
Acest lucru se întâmplă în timp ce prim-ministrul Rishi Sunak ar urma să ceară mai mult sprijin pentru Kiev atunci când va participa la reuniunea G7 din Japonia și la Consiliul Europei de la Reykjavik.
Premierul britanic a promis că va trimite un "mesaj de solidaritate" în timp ce Ucraina încearcă să alunge forțele invadatoare ale lui Putin, spunând că este în "toate interesele noastre" ca Zelenski să reușească.
Discuțiile au venit după ce Marea Britanie a devenit prima țară care a furnizat Ucrainei rachete de precizie cu rază lungă de acțiune.
O rachetă Storm Shadow costă aproximativ 2,54 milioane de lire sterline (3,19 milioane de dolari SUA) pe unitate.
În urma atacurilor de luni, 15 mai 2023, deputatul rus Viktor Vodolatsky a suferit răni ușoare.
În briefing-ul zilnic, Ministerul rus al Apărării a răspuns la atacuri susținând că forțele sale au reușit să doboare o rachetă Storm Shadow.
Volodimir Zelenski a călătorit în Marea Britanie în aceeași zi pentru a purta "negocieri de fond" cu premierul, la reședința sa din Checkers. Zelenski a purtat deja discuții cu președintele francez Emmanuel Macron în urma unui summit de la Aachen la care au fost prezenți șeful Comisiei UE, Ursula von der Leyen, premierul polonez, Mateusz Morawiecki și cancelarul german, Olaf Scholz.
Vorbind cu alți parlamentari cu privire la decizia Marii Britanii de a trimite rachetele cu rază lungă de acțiune în Ucraina, secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat: "Folosirea Storm Shadow va permite Ucrainei să respingă forțele ruse de pe teritoriul suveran ucrainean".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News