Ultimele studii au arătat că un strămoș al homo sapiens sapiens se deplasa biped și se putea cățăra asemenea unei maimuțe.
O rudă îndepărtată a omului ar fi fost capabilă să meargă pe pământ în două picioare și să-și folosească membrele superioare pentru a se cățăra și a legăna ca maimuțele, potrivit unui nou studiu al fosilelor de vertebre vechi de 2 milioane de ani, relatează CNN.
O echipă internațională de oameni de știință de la Universitatea din New York, Universitatea din Witwatersrand și alte 15 instituții au studiat oasele inferioare ale spatelui găsite în 2015, care aparțineau unei femele de Australopithecus sediba, un tip de homminid antic.
Împreună cu oasele descoperite anterior de la același individ, poreclit „Issa”, care înseamnă în Swahili „protector”, rămășițele fosilizate formează unul dintre cele mai complete spate inferioare descoperite vreodată în înregistrarea timpurie a hominidelor și oferă o indicație cu privire la modul în care acestă rudă a omului s-a deplasat.
Cercetătorii au spus că fosilele inferioare ale spatelui recent studiate au fost o verigă lipsă care a demonstrat că hominizii timpurii și-au folosit membrele superioare pentru a se cățăra ca maimuțele, iar membrele inferioare pentru a merge ca oamenii.
Fosilele au fost descoperite pentru prima dată în 2015, în timpul săpăturilor unei căi miniere care rulează lângă situl Malapa, în Patrimoniul Mondial al Leagănului Umanității, lângă Johannesburg. Apoi au fost pregătite practic, pentru a evita riscul de deteriorare, și reunite cu fosilele recuperate în timpul lucrărilor anterioare de la fața locului. A fost descoperit faptul că se articulează alături de coloana vertebrală a scheletului fosil, parte din exemplarele originale de Australopithecus sediba descrise pentru prima dată în 2010. Descoperirea a mai stabilit că, la fel ca oamenii, sediba avea doar cinci vertebre lombare.
„În timp ce Issa este deja unul dintre cele mai complete schelete ale unui hominin antic descoperit vreodată, aceste vertebre completează practic partea inferioară a spatelui și fac parte din regiunea lombară a lui Issa, un competitor nu numai pentru cel mai bine conservat hominin descoperit vreodată, ci și pentru cel mai complet”, a spus profesorul Lee Berger, autor al studiului și lider al proiectului Malapa.
Conservarea excelentă a lui Issa a scos la iveală curbura coloanei vertebrale a lui Sediba, mai extremă decât cea a oricărui alt Australopithecus descoperit până acum. Acest tip de curbură a coloanei vertebrale este observată de obicei la oamenii moderni și demonstrează adaptări puternice la bipedism.
„În timp ce prezența lordozei (curba interioară a coloanei lombare) și alte caracteristici ale coloanei vertebrale reprezintă adaptări clare la mersul pe două picioare, există și alte caracteristici, cum ar fi procesele transversale mari și orientate în sus, care sugerează o musculatură puternică a trunchiului, poate pentru comportamente arboricole”, a spus profesorul Gabrielle Russo de la Universitatea Stony Brook, un alt autor al studiului.
Comportamentele arboricole se referă la cățăratul și viața în copaci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News