Commodore, unul din primele pc-uri destinate utilizatorilor ”casnici”, va fi readus la viaţă la 30 de ani de la dispariţia sa.
Atunci când a fost lansat, în 1982, Commodore costa 595 de dolari. Avea o memorie de 64 kilobiți, o placă de sunet şi una video, ceea ce-l diferenţia de restul pc-urilor de pe piaţă.
Produsul a avut imediat succes. Compania care la inventat, Commodore International, a vândut peste 30 de milioane de calculatoare. Însă succesul nu a durat prea mult. În anul 1994, compania a dat faliment din cauza investiţiilor neinspirate şi a faptului că se afla în concurenţă cu Apple şi Microsoft.
Acum însă, compania are o nouă echipă managerială, care va relansa un Commodore modern, dotat cu un procesor dual-core de 1, 8 Ghz, placă de reţea, Blue-ray şi porturi HDMI. Sistemul de operare este Linux, dar se poate instala şi Windows.
Barry Altman, directorul executiv al Commandore USA, a declarat că a cumpărat marca pentru că vede un potenţial imens în readucerea la viaţă a pc-ului.
"Oamenii se arată interesaţi de vechiul produs, acum mult imbunătăţit. Spun vechiul produs pentru că designul nu s-a schimbat prea mult. E aproape la fel. Acum 30 de ani calculatoarele erau dintr-o singură bucată. Acum nu mai este aşa."
Întrebat de ce ar investi într-un asemnea produs, într-o lume plină de iPad-uri şi laptopuri, Altman a spus că sunt două tipuri de cumpărători:
"Există cei tineri, care vor să deţină un pc în stil vechi. Pe de altă parte, îi avem pe oameni cu vârste de peste 40 de ani, care vor să simtă nostalgia vremurilor trecute".
Noul Commodore va intra pe piaţă la sfârşitul lunii şi va costa între 250 şi 900 de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu