Germania se va confrunta cu dificultăţi financiare din cauza crizei bugetare provocate de Curtea Constituţională, a avertizat Olaf Scholz.
Se spune că dacă Germania strănută, România răcește, dată fiind relația economică dintre cele două state. Acum se pare că Germania a luat ”virusul”, după decizia Curții Constituționale care a produs o undă de șoc care îngenunchează economia.
VEZI ȘI: Germania îngheață cheltuielile, pe fondul agravării crizei bugetare
Cancelarul federal german Olaf Scholz spune că este mândru de faptul că liderul opoziţiei conservatoare Friedrich Merz l-a comparat cu un instalator din cauza modului în care gestionează bugetul de criză, informează Agerpres, citând dpa. Se întâmplă după ce liderul creştin-democraţilor germani l-a acuzat pe Scholz că are doar soluţii tehnice pentru o decizie profund politică, reacția sa venind după declaraţia de marţi a lui Scholz în Bundestag privind modul de abordare a situaţiei de criză.
"Sunteţi un instalator al puterii", a spus Merz.
Câteva ore mai târziu, Olaf Scholz i-a dat replică.
"Sunt un susţinător al meşteşugului în Germania", a spus Scholz, întrebat în legătură cu aceasta după o întrevedere cu premierul maltez Robert Abela.
"Trebuie să fi făcut lucruri foarte mult timp pentru a le face bine - chiar şi în guvern", a spus Scholz. "Şi eu cred că munca mea are o anumită asemănare cu acest onorabil meşteşug de instalator", a afirmat cancelarul federal, adăugând că este "mândru de această laudă".
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a avertizat marţi concetăţenii că vor urma dificultăţi financiare din cauza crizei bugetare provocate de Curtea Constituţională.
Instanţa respectivă, cea mai înaltă din Germania, a produs un şoc în 15 noiembrie, anulând transferul către finanţarea investiţiilor ecologice strategice şi sprijinirea industriei a 60 de miliarde de euro din credite neutilizate. Guvernul de la Berlin încerca printr-un program în acest sens să valorifice un fond special legat de pandemia de coronavirus, respectând totodată o reglementare naţională care plafonează strict deficitul public.
Ca reacţie, Scholz a anunţat deja marţi în parlament că la sfârşitul anului va înceta protecţia împotriva inflaţiei prin reducerea facturilor la gaze şi energie electrică pentru familii şi firme, prevăzută anterior să continue în prima parte a anului viitor. Cancelarul a recunoscut că decizia Curţii Constituţionale creează pentru Germania "o nouă realitate", care "va afecta capacitatea ţării noastre de a atinge obiective importante" de investiţii în infrastructură.
Guvernul german urmează să solicite o nouă excepţie de la limitarea îndatorării în 2023. Deficitul pe anul curent va creşte în Germania cu 45 de miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu