Strategia apărării, în cazul Ponta. Cum va fi motivat votul împotriva cererii DNA

Cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul premierului Ponta a fost trimisă Camerei Deputaților de către ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. În cerere sunt trei capete de acuzare, pentru conflict de interese, la numirea lui Dan Șova în funcții de ministru al cabinetului Ponta.
Raportul de forțe din Cameră este în favoarea premierului, chiar dacă deputații UDMR, cei neafiliați sau parlamentarii minorităților naționale ar vota pentru încuviințarea cererii DNA.

UNPR, principalul aliat al PSD a transmis că va vota pentru stabilitate și conform prezumției de nevinovăție. Abia în cazul în care premierul ar demisiona putem vorbi despre o criză politică, a spus Gabriel Oprea, sâmbătă, la Timișoara. UNPR are, în acest moment, un număr de deputați dublu față de UDMR. În cazul în care se va vota politic, lipsesc 29 de voturi pentru încuviințarea cererii de urmărire penală.

Argumentele liderilor PSD au fost deja prezentate opiniei publice, inclusiv printr-o scrisoare adresată partenerilor externi: dosarul a fost construit ca unul politic şi nu ca unul juridic, este menit să dea jos actualul Guvern şi să schimbe actuala majoritate guvernamentală, faptele de care este acuzat premierul s-au prescris, iar punerea sub acuzare s-a făcut înainte să i se dea posibilitatea să ofere explicații.

Legea, considerată neconstituțională


Surse parlamentare au declarat pentru DCNews că la dezbaterea cererii DNA, deputații care doresc respingerea cererii vor invoca neconstituționalitatea articolelor în baza cărora este acuzat premierul.


În cazul în care se consideră că o lege nu este constituțională, se ia în considerare prevederea Constituției și nu legea respectivă. Astfel, art.301 si art.308 din Codul Penal, care incriminează conflictul de interese, vor fi considerate neconstituționale de către deputați, pentru că limitează dreptul premierului de a numi un ministru în cabinetul său, garantat de Constituție.

De altfel, în 25 mai, cinci deputați și senatori au depus un proiect de lege pentru dezincriminarea conflictului de interese. Printre cei cinci se află deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc și reprezentantul minorităților, Ion Marocico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel