Avem multe minusuri, multe de reparat, de îmbunătățit, dar asta înseamnă că avem șanse și perspectiva unui viitor bun.
Adrian Chesnoiu, președinte al Comisiei de Agricultură din Senat și fost ministru al Agriculturii, a discutat despre evoluția investițiilor în sectorul agricol și provocările întâmpinate de fermieri și procesatori, în cadrul dezbaterii ”UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024”.
Adrian Chesnoiu a subliniat accelerarea investițiilor în agricultura din România, afirmând că am luat toți banii pe care ni i-a pus la dispoziție Uniunea Europeană. Totuși, recunoaște că ”problema principală o reprezintă faptul că investițiile în general într-un astfel de sector durează destul de mult”, ceea ce duce la ”ruptură între industria alimentară – cei care procesează materiile prime agricole – și fermierii – cei care le produc – pentru că producția primară în agricultură durează destul de mult”.
În acest context, politicianul spune că ”fermierilor ar trebui să le facem statui” VEZI EXPLICAȚIA PE DCNEWSTV
Mai mult, Adrian Chesnoiu a spus de ce România exportă materii prime, explicând că ”producem mai mult decât consumăm”. Problema este, de fapt, că nu avem capacități de producție pentru a procesa acele materii prime, așa că le exportăm, după cum recunoaște chiar politicianul: ”Ce trebuie cu adevărat să facem – și am început procesul din 2017, fiind puțin blocat în 2019-2021 – este să facem cât mai multe capacități de producție și, în general, ele să fie unități mari de producție care să poată fi competitive într-o piață liberă europeană”, conform sursei citate.
”Nu o să putem fi competitivi pe o piață europeană dacă avem făbricuțe mici și multe” atrage el atenția.
În acest sens, a vorbit și despre ceea ce ar putea fi strategia de succes pe care poate paria România. Vezi mai mult AICI
----
DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DC Sport, DC News TV și RadioDCNews, a organizat în data de 30 Iulie 2024, Conferința UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024.
Contextul:
2024 este un an crucial pentru România cu perspective ridicate privind dezvoltarea economică și modernizarea. Printre principalele proiecte de investiții planificate pentru 2024 se numără inițiative majore în infrastructura de transport, energie verde, infrastructura medicală, educație, digitalizare, infrastructura urbană, agricultură și turism. Aceste proiecte sunt menite să modernizeze și să dinamizeze economia României, sprijinind dezvoltarea sustenabilă și creșterea calității vieții cetățenilor. Implementarea acestor proiecte va necesita o coordonare eficientă între guvern, autoritățile locale și sectorul privat, precum și o utilizare strategică a fondurilor disponibile. Aceste proiecte sunt finanțate de la buget, din fonduri europene sau sunt investiții private.
Investițiile străine directe în România au atins un nivel record de 3,230 miliarde de euro, în primele patru luni din acest an, în creştere cu 34,14% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale, ceea ce ne arată faptul că țara noastră este pe drumul cel bun, iar autoritățile statului trebuie să continue să îmbunătățească climatul de afaceri și să ofere stimulente pentru a atrage și menține investitorii străini.
În ultimii ani, România a înregistrat progrese impresionante în ceea ce privește performanța sa economică, însă cu toate acestea țara noastră se confruntă în continuare cu numeroase provocări. România a înregistrat un deficit bugetar de 3,24% din PIB în primele 4 luni din 2024 ceea ce reprezintă o problemă majoră care amenință stabilitatea economică a țării și pune în pericol ținta de deficit bugetar stabilită de Guvern pentru acest an. Potrivit previziunilor, economia țării va crește cu 3,4%, a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană.
Cu trei runde de alegeri, cu multe promisiuni, cu și mai multe provocări, România poate da lovitura în materie de modernizare sau poate pierde oportunități importante.
Va reuși 2024 să devină anul investițiilor și cel în care putem stabili un plan pe termen lung pentru dezvoltarea țării? De aici pornim dezbaterea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu