Relaţia lui Mircea Geoană cu propriul partid, după pierderea alegerilor interne, ar putea fi pusă alături de celebra vizită la Vântu: o mişcare ce derutează publicul fiindcă pare lipsită de raţiune. De fapt, există un motiv rezonabil pentru care preşedintele Senatului s-ar pune în poziţia de "Geonică Contra" a PSD-ului. Din păcate, nu prea ştie să comunice, iar dezastrul este completat de greşeli tactice, care arată că nu înţelege prea bine modul de gândire din partidul foştilor comunişti, PSD.
În această ecuaţie, expunerea adevăratului motiv pentru care a mers la Vântu în preziua alegerilor ar fi putut fi o mişcare bună. Mai bine un lider care a încercat să trişeze, aflând întrebările, decât unul care nu ştie ce face. Imediat, Geoană şi-a dat cu stângul în dreptul, atacându-l, în acelaşi mesaj postat pe propriul blog, pe Victor Ponta. Aşa încât s-a ajuns la suspendare şi la un nou scandal.
După ce a pierdut conducerea partidului, Geoană a scăpat de răzbunări mai dure ale colegilor, deoarece se afla în singurul post important în stat pe care îl mai deţinea partidul. Geoană a încercat, atunci, să-l imite pe Miron Mitrea, cel care a criticat constant acţiunile PSD, între 2006-2010. Scopul: să constituie o alternativă la echipa Ponta, aşa cum Mitrea încerca să se poziţioneze ca "disidentul" din mandatul Geoană. Culmea, aşa cum Geoană susţinea că Mitrea îl atacă fiindcă este omul lui Traian Băsescu în PSD, aşa au încercat acum cei din echipa lui Ponta să-l acuze de colaboraţionism cu PDL, care l-ar fi lăsat în pace, la şefia Senatului.
Dacă Mitrea a atacat pe teme ce ţin de organizare sau de strategie, Geoană a criticat persoane din conducerea partidului şi mai ales pe cel care reprezintă imaginea PSD, respectiv pe Victor Ponta. De pildă, Mitrea a criticat frecventele schimbări de orientare ale PSD-ului, în acest an, dar a avut inspiraţia să găsească vinovatul, în persoana lui Radu Moldovan. Adică a bătut şeaua ca să priceapă Ponta, cel care l-a numit pe Moldovan în funcţie şi pe care criticile lui Mitrea l-au cam desfiinţat.
Nici contextul în care s-au purtat cele două bătălii nu este acelaşi. În 2006-2009, Geoană avea împotrivă grupări importante din PSD, care l-ar fi sprijinit pe Mitrea doar ca să şicaneze echipa conducătoare, dacă s-ar fi propus excluderea acestuia. Chiar dacă are destui susţinători, nemulţumiţi de mişcările lui Ponta, Geoană are şi destui inamici la vârful partidului, aşa că e mai expus unei sancţiuni dure. În plus, încă nu s-a conturat limpede un eşec al echipei Ponta, care să facă necesar apelul la un "disident", sau să le reamintească pesediştilor ce bine era în epoca democratică a lui Geoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci