Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat oficial, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2025.
Nicușor Dan a transmis un mesaj centrat pe nevoia de schimbare fundamentală în modul în care statul răspunde cetăţenilor, subliniind că va candida independent, dar este deschis la susţinerea partidelor pro-europene.
„Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil moment pe care România l-a avut după Revoluţie. Românii au transmis la alegerile pe care tocmai le-am avut că nu se mai poate, că s-a minţit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele. Este nevoie de schimbarea fundamentală a modului în care statul răspunde la aşteptările cetăţenilor. (...) Vă anunţ că intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025", a transmis, luni, edilul general al Capitalei, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.
Nicuşor Dan a precizat că va candida independent şi că este deschis la discuţii cu partidele pro-europene.
„Voi candida independent, sunt deschis la discuţii cu partidele pro-europene pentru susţinerea acestei candidaturi. Este nevoie de un preşedinte care să se asigure că direcţia pro-reformă pe care partidele o enunţă zilele acestea să fie urmată cu adevărat în activitatea lor guvernamentală", a susţinut primarul general.
Jurnalistul Val Vâlcu a remarcat tonul ponderat al lui Nicuşor Dan şi asemănările dintre discursul acestuia şi cel al lui Mircea Geoană. „Voce calmă, ponderată. Dacă iei transcriptul, puteai să zici că e al lui Geoană”, a comentat Val Vâlcu, arătând că stilul primarului general împrumută elemente din discursul lui Mircea Geoană.
Decizia CCR privind alegerile a generat controverse și a scos la iveală o ruptură în cadrul USR. Nicușor Dan, prin poziția sa, a avut același mesaj cu al partenerilor occidentali ai României, UE și SUA, care au salutat această decizie. În schimb, Elena Lasconi, alături de alte figuri din USR, a adoptat o poziție contrară, apropiată de retorica lui Călin Georgescu.
Refuzul Elenei Lasconi de a recunoaște legitimitatea deciziei CCR o pune în contradicție atât cu valorile democratice occidentale, cât și cu electoratul pro-european.
Nicușor Dan a avut o reacție corectă și echilibrată, care îl poziționează drept un lider rezonabil și în acord cu partenerii strategici ai României. Prin contrast, Lasconi și tabăra din USR care continuă să o sprijine rămân izolați și riscă să fie percepuți drept aberanți pe scena politică. Poziționarea lui Nicușor Dan o lasă pe Elena Lasconi în offside, subliniind fractura din interiorul partidului și lipsa coerenței în abordarea unor subiecte critice.
Nicuşor Dan a anunțat foarte repede că vrea să candideze. Potrivit lui Val Vâlcu, „în momentul de față se fac sondaje. Faptul că Nicușor Dan a ieșit public îi permite să fie măsurat în aceste sondaje. Dacă nu ieșea cu anunțul, nu puteau să-l includă în măsurători.”
Nicuşor Dan mizează pe poziţionarea sa ca independent, dar deschis la dialog cu partidele pro-europene, în încercarea de a atrage susţinerea unui electorat dezamăgit de partidele tradiţionale. Strategia sa se aliniază retoricii unui lider reformist, capabil să aducă un suflu nou într-un peisaj politic marcat de polarizare şi neîncredere.
Rămâne de văzut dacă această mişcare timpurie îi va consolida poziţia în sondaje şi dacă stilul său moderat va atrage sprijinul necesar pentru a deveni un jucător serios în alegerile prezidenţiale din 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu