"Strategia naţională pentru piaţa de capital", elaborată de ASF. Nicu Marcu: Factor real de dezvoltare a pieţei de capital româneşti

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Preşedintele ASF, Nicu Marcu, anunţă elaborarea "Strategiei Naţionale pentru piaţa de capital". Acesta a precizat la ce se referă această strategie, dar a vorbit şi despre criza pe care o traversează deja România. 

"Strategia Națională pentru Dezvoltarea Pieței de Capital 2022 – 2026” urmărește implementarea unor îmbunătățiri punctuale, pentru a crește atractivitatea pieței locale, prin dezvoltarea infrastructurii și a parametrilor de funcționare. De asemenea, Strategia urmărește creșterea numărului de investitori activi retail, precum și diversificarea, respectiv atragerea de noi investitori instituționali.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, a elaborat Strategia Națională pentru piața de capital. După cum deja știți, proiectul a fost realizat cu sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în calitate de consultant, care a formulat în luna iunie a acestui an o serie de recomandări finale. O bună parte dintre aceste recomandări ale partenerilor de la OECD au stat la baza propunerilor de măsuri asumate de către ASF în documentul supus dezbaterii publice. Salutăm foarte buna cooperare atât cu OECD, cât și cu Ministerul de Finanțe și sperăm ca această strategie națională să devină în scurt timp un factor real de dezvoltare a pieței de capital românești”, a declarat președintele ASF, dl Nicu Marcu.

Ce vrea ASF prin această strategie

"Proiectul însumează principii și măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și facilitarea accesului la finanțare pentru toate categoriile de investitori.  Subliniez că, pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România pentru investitori și pentru emitenți”, precizează președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

"În acord cu recomandările OECD, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează continuu la îmbunătățirea cadrului de reglementare având ca obiectiv simplificarea accesului la piață, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparență și de protecție a investitorilor pe piața de capital. Prin aceasta, ASF dorește să contribuie la creșterea lichidității pieței de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacționate și a operațiunilor derulate în cadrul acesteia. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei românești, un important izvor de finanțare al acesteia și o platformă de tranzacționare a pachetelor de acțiuni ale celor mai importante și atractive companii românești”, spune președintele Autorității, citat de Jurnalul.ro.

"Piaţa de capital poate oferi firmelor finanţarea de care au nevoie"

"După cum bine știți, criza pe care o traversăm acum provoacă dificultăți financiare pentru multe companii din cauza scăderii drastice a veniturilor și a puterii lor de cumpărare. Deficitul de finanțare al acestor firme poate fi acoperit cu ajutorul pieței de capital. După cum am mai spus, finanțarea din piață contribuie și la selectarea companiilor care se dovedesc performante și profitabile. Totodată, finanțarea din piață crește reziliența financiară și accelerează redresarea economică. Dezvoltată cu eficiență și urmând o strategie națională specifică, piața de capital poate oferi firmelor finanțarea de care au nevoie pentru a investi și a se dezvolta și poate consolida rezistența sectorului corporativ la șocurile economice viitoare. O piață bursieră dezvoltată devine astfel atrăgătoare și pentru populație, căreia îi oferă o alternativă pentru direcționarea economiilor și pentru participarea la crearea avuției corporative”, subliniază președintele ASF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel