Colegiul Director al PDL era de aşteptat să aducă lumină în strategia pe care o vor adopta democrat-liberalii, cel puţin penru alegerile locale. Analistul politic, Dan Petre, consideră că soluţia de a stabili alianţe doar la nivel local redă exact starea de incertitudine de la nivelul PDL şi arată totodată lipsa de coordonare. PDL va încerca să capitalizeze pe ultima sută de metri cu o mărire de 5% acordată bugetarilor şi prin schimbarea identităţii partidului, dar măsurile ar putea avea efect de bumerang. Momentul actual este unul de cumpănă pentru PDL, iar strategii politici consideră că au acţionat prea târziu în schimbarea Guvernului, pentru că nu vor mai avea timp să capitalizeze avantajele unei guvernări tehnocrate.
Premierul Ungureanu a cerut ANAF ca până în luna aprilie să fi colectaţi la buget 1,5% din PIB. Zvonurile politice spun că aceşti bani ar fi tocmai resursa necesară pentru a acorda o mărire de 5% pentru bugetari. "O astfel de măsură ar putea fi luată, dar ar fi zadarnică. Nu se va simţi în buzunarul omului de rând. Să nu uităm că alegerile sunt în iunie. Măsura se va lua prin aprilie iar oamenii vor beneficia fix în luna dinaintea alegerilor de acei bani, total insuficient", a spus Dan Petre, pentru DeCe News.
PDL mizează pe această creştere a salariilor acompaniată de o politică de comunicare masivă prin care să încerce să inoculeze populaţiei că au scos ţara din criză, iar de acum încolo vor fi bani. Strategia ar putea fi însă o armă letală pentru PDL pentru că mulţi oameni se vor întreba de ce nu au dat până la acel moment.
Un alt punct pe care va miza PDL vor fi alianţele cu partidele al căror electorat face parte din pătura săracă a populaţiei. "Ei vor încerca să se alieze cu PNG sau cu UNPR, partide cu un electorat destul de clar. Aici vor încerca cu pomenile electorale, dar vor avea concurenţă puternică din partea PP-DD şi USL, care vor încerca să acopere şi ei acest tip de electorat. Practic se vor bate toţi pe un 10-12%, prea puţin pentru a face diferenţa", a mai spus Dan Petre.
"PDL va avea surpriza ca oamenii să respingă anumiţi candidaţi doar pentru că sunt de la PDL. Va fi greu să schimbe o mişcare pierzătoare într-una câştigătoare. Vor mai capitaliza la greii partidului în anumite zone, dar la nivel mare vor pierde. Schimbarea de siglă sau de culoare va ţine în zona rurală. Aici votul nu este unul neapărat politic, vor conta şi alţi factori".
Liderii PDL au dat semnale în ultimul timp care arată că se vor schimba culorile pentru următoarele alegeri. În Capitală dar şi în alte oraşe au fost distribuite materiale ale PDL care purtau culoarea verde, iar Elena Udrea a început să se afişeze cu accesorii în aceeaşi culoare. În planul Mişcării Populare tocmai aceasta era mare schimbare. Chiar dacă Colegiul Director a spus că nu se face Mişcarea, PDL păstrează ideea şi va încerca să o inoculeze la nivel local.
Citeşte şi:
PDL a stabilit culoarea Mişcării Populare. Strategii au pus la punct planul pentru alegeri
Mișcarea Populară, noua coaliție PDL, UNPR, PNȚCD, PNG pentru alegerile de anul acesta
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News